De mensen van... Marianka

Wat fijn dat je er bent

Marianka, vrijwilligster de Oudelandse Hof, vertelt...

“Laatst had ik twee van die weken dat iedereen om mij heen klaagde en zeurde, je kent dat misschien wel. Toen ik die week een bewoner ging ophalen voor de radioavond, zei deze mevrouw: “Wat fijn dat je er bent”. Dat was een schot in de roos. Hier is men dankbaar dat je er bent en voor wat je doet. Het raakte mij heel persoonlijk op dat moment. Ik heb haar dat ook gezegd”, vertelt de dertigjarige Marianka. Zij is vrijwilligster bij de wekelijkse radioavond in Laurens de Oudelandse Hof in Berkel en Rodenrijs.

Voor deze bewoners wil ik iets doen

“Vanuit een onderbuikgevoel had ik al vaker nagedacht over vrijwilligerswerk, maar het kwam er niet van. Na mijn studie tot goudsmid ging ik bij mijn vriend in Berkel en Rodenrijs wonen en ik wilde hier iets voor mijzelf opbouwen. Als ik langs de Oudelandse Hof fietste, dacht ik: voor deze bewoners wil ik iets doen. Op een gegeven moment heb ik gewoon een e-mail gestuurd en kreeg ik een reactie van Robèrt, de activiteitenbegeleider. Hij nodigde mij uit om een klassieke muziekmiddag voor dementerende ouderen bij te wonen. Ik had geen ervaring en dan is het wel even wennen. Ik vond dat niet bij mij passen en daarna heb ik de radioavond bezocht. Dat vond ik geweldig en daar ben ik gebleven. Dat is inmiddels alweer vijf jaar geleden. Natuurlijk is het soms druk en vraagt het om goed plannen naast mijn baan bij een juwelier en mijn sport, maar het plezier dat je ziet levert mij ook iets op”, vervolgt zij.

Met elkaar lekker dansen en zingen

In het begin werd Marianka gekoppeld aan Wil, een andere vrijwilligster van de groep.  “Het is een hechte groep vrijwilligers. Wil komt uit de verzorging. Zij heeft mij wegwijs gemaakt in het gebouw waar ik de bewoners moest ophalen en wat verder de bedoeling was. Het was best even wennen en wist niet altijd hoe ik met sommige situaties om moest gaan. Zeker als mensen dingen zeiden of deden die je niet gewend bent. Het voordeel van de radioavond is dat je met elkaar lekker bezig bent met dansen en zingen en het praten minder nadrukkelijk is. Na afloop spreken wij met elkaar de avond even door, over hoe het is gegaan of als er iets gebeurd is. Als ik iets wil bespreken dan kan ik dat ook met Robèrt doen. ”

De radioavond voor de bewoners van de Oudelandse Hof bestond eind november 2017 twintig jaar. Het is een initiatief van vrijwilliger Peter en zijn zoon Dennis. De avonden verlopen volgens een vast herkenbaar patroon. De opening is het lied “Koffie, koffie, lekker bakkie koffie”, bij binnenkomst kijken de bezoekers al naar de koffie uit. Daarna worden er plaatjes gedraaid, gedanst en meegezongen. Halverwege klinkt altijd het lied “Het kleine café aan de haven”, de vrijwilligers schenken dan een glaasje voor iedereen in.  Na het voorlezen van een gedicht, vervolgt de muziek. Het nummer “Droomland” besluit de avond.

Niemand wil alleen op zijn kamer zitten

“Muziek en dans spelen iedere dag een belangrijke rol in mijn leven, ik geniet daar erg van. Ik denk dat de bezoekers van de radioavond er ook van genieten. Wat is er mooier dan samen te genieten. Dat gun ik iedereen. Niemand kiest ervoor om alleen op zijn kamer te zitten in een verpleeghuis. Ik hoop dat als ik in zo’n situatie kom, er ook iemand is die dit voor mij wil doen”, besluit Marianka.

Gerelateerde tags

Deel op social media

Gerelateerde verhalen

×

Zoeken