Mantelzorg
- Ondersteuning voor mantelzorgers én hun naasten
- Gelijkwaardige samenwerking
- Zorg die nodig is
U bent mantelzorger en heeft daarmee een dankbare taak. Maar ook een soms zware taak, zowel fysiek als emotioneel. Bij Laurens snappen we dat. We werken daarom zoveel mogelijk samen met u. Dankzij onze samenwerking krijgen mensen de zorg die nodig is, zo lang dat nodig is. En wordt u ook gezien. Als mantelzorger én als mens.
Zorg op maat
Cliënten hebben bij Laurens de touwtjes in handen. Of zij nu thuis wonen of op een zorglocatie. Aan de hand van hun wensen bepalen we samen wat voor hen waardevol is. En kijken we vervolgens wat écht nodig is. Zo leveren we altijd zorg op maat. Overleg is daarom belangrijk. Tussen de cliënt, vrijwilligers, professionals en u als mantelzorger. Als één zorgteam van gelijkwaardige partners werken we samen. Samen kijken we wie welke taak oppakt. En hoe we elkaar daarin kunnen helpen. We maken afspraken in een zorgplan, zodat de cliënt de zorg krijgt die nodig is. En alle betrokkenen weten wat de afspraken zijn
Samen met u
Mantelzorgen is een mooie en soms ook zware taak, zowel lichamelijk als emotioneel. Bij Laurens snappen we dat en werken wij als één team met u samen. Wij helpen uw naaste en u om daar waar mogelijk de ondersteuning zelfstandig of samen uitte voeren. Zo zetten we stappen naar Samen Leven.
Zorgtraining
Als mantelzorger heeft u misschien nooit geleerd zorgtaken uit te voeren. En komt er veel op u af. Bij Laurens ondersteunen we mantelzorgers en naasten daarom met informatie en begeleiding.
Ieders rol is belangrijk
Als zorgorganisatie willen wij iedereen de zorg geven die nodig is. Nu én in de toekomst. Dat kunnen we niet alleen. Want het is geen geheim dat er steeds minder professionals zijn, maar wel steeds meer ouderen. Daarom is de samenwerking tussen professional, mantelzorger en vrijwilliger cruciaal. We begrijpen dat u daardoor ook steeds meer taken krijgt en dat het zwaar kan zijn. Wij denken graag met u mee.
Wilt u meer weten over mantelzorg? Dan kunt u altijd terecht bij de contactpersoon van uw naaste op de woonzorglocatie.
Informatie voor mantelzorgers vanuit uw gemeente
Gemeenten bieden vaak voorzieningen en ondersteuning voor mantelzorgers. Denk bijvoorbeeld aan een parkeerregeling, een steuntje voor u of een manier om in contact te komen met anderen.
Inzichtin de belasting,tips en hulp bij de zorg voor uw naaste
Op deze website kunt u zelf testen hoe het zit met uw belasting in de Mantelzorgtest. Dan weet u waar u mee te maken heeft en krijgt u tips.
Vragen
Heeft u vragen over mantelzorg, bent u opzoek naar advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan kunt u contact opnemen met de Mantelfoon (Rotterdam) of de Mantelzorglijn (landelijk) voor algemene informatie en ondersteuning.
Op deze pagina vindt u extra informatie over nuttige organisaties en websites op het gebied van mantelzorgen, zorgen voor uw naaste en samenwerking met zorgverleners.
Leren omgaan met...
Omgaan met (veranderend gedrag van) mensen met dementie kan, zeker in het begin, een uitdaging zijn. Hieronder een aantal hulpmiddelen om u op weg te helpen:
- Online training in goed omgaan met dementie
- Online cursus in om te gaan met veranderend gedrag. Denk hierbij aan achterdocht, afhankelijkheid, agressie, lusteloos gedrag, onrustin de
nacht, verbloemend gedrag - Oplopende spanning herkennen en agressie voorkomen.
- Online training in goed omgaan met dementie
De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie waardoor het functioneren van de hersenen achteruit gaat. In deze cursus van MaxVandaag krijgt u praktische tips om hiermee om te gaan.
Uw naaste krijgt soms ook zorg van professionals. Deze handleiding helptu bij het goede gesprek en samenwerken in het zorgen voor uw naaste.
- Handleiding voor gesprek met zorgprofessionals over hoe gesprek te voeren over samenwerken bij zorgen voor een naaste
Bijeenkomsten, cursussen en workshops
Zorgzaam010 biedt diverse cursussen voor mantelzorgers rondom het negeren van de neiging tot redderen, omgaan met stress, ondersteuning bij administratie, etc.
Voor mantelzorgers, vrijwilligers en burenhulp
Ondersteuning, ontspanning en ervaringen delen
Verzorging van zelfzorgmomenten voor mantelzorgers dichtbij huis
De Roodkapjes zijn te vinden in alle deelgebieden van Rotterdam
Lotgenoten contact
Contact met andere mantelzorgers kan u steun en verlichting bieden.
Alzheimer café voor mantelzorgers van mensen met dementieRouw en verlies
Bij mantelzorgen kunnen ook gevoelens van verlies (van hetleven wat er was) of rouw ontstaan. Op deze websites vindt u informatie en steun (individueel of met lotgenoten).
Mantelzorg en grenzen bewaken
Als mantelzorger is het belangrijk om uw eigen grenzen goed te bewaken. Op deze websites vindt u oefeningen en trainingen.Informatie over zorg in de laatste levensfase en sterven
Voor mantelzorgers die te maken krijgen met de laatste levensfase of zich daar samen met hun naaste op voor willen bereiden.Soms vermoed je datiemand in je omgeving eenzaam is. In deze training leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en watje voor iemand kunt betekenen.