Ik denk graag in mogelijkheden

Laurens is Stanley, individueel begeleider bij Stadzicht

Stanley werkt sinds een jaar bij Laurens Stadzicht, als individueel begeleider. Een nieuwe bijzondere rol, die om veel creativiteit en pionieren vraagt. En ondernemen, dat is precies wat goed bij Stanley past!

Als individueel begeleider zet Stanley zich in voor dementerende bewoners die door hun ziekte niet goed meer in staat zijn om contact te leggen met hun omgeving of deel te nemen aan georganiseerde (groeps)activiteiten.

Dan wordt het leven snel erg eenzaam. Ik zoek naar mogelijkheden om deze mensen ondanks alle beperkingen een gevoel van welzijn te kunnen geven. Omdenken is hierbij het sleutelwoord: wat is er nog wèl mogelijk voor deze persoon?

Omdenken is het sleutelwoord.


Het werken in de zorg heb ik niet van een vreemde, mijn moeder werkte jarenlang als verzorgende. Ik ben als helpende begonnen, maar ik kwam er al snel achter dat mijn kracht met name lag in persoonlijke aandacht en creatief denken. In het werk van helpende is daar niet altijd evenveel ruimte voor.

Ik volgde verschillende opleidingen om me verder te ontwikkelen op gebied van belevingsgerichte zorg en coaching. Voordat ik bij Laurens kwam werken, heb ik waardevolle ervaring opgedaan als dagbestedingscoach bij een verpleeghuis in Vlaardingen.

 

Persoonlijke aandacht staat centraal in alles wat ik doe.

 

Ik werk nauw samen met verschillende collega’s en vrijwilligers binnen Stadzicht, dat maakt mijn werk erg leuk. Bijvoorbeeld als het behandelteam opmerkt dat iemand extra aandacht nodig heeft. In overleg kijk ik dan hoe ik voor deze mensen iets mogelijk kan maken.

Voor bewoners die zich niet meer kunnen uiten via taal ga ik op zoek naar alternatieve manieren van communiceren, zodat contact toch mogelijk wordt. Bijvoorbeeld door zintuiglijke activatie. Daar zijn soms creatieve oplossingen voor nodig, maar mijn voldoening is groot als dat lukt en ik merk dat een bewoner opleeft van dat contact.

Als communiceren niet meer gaat, maak ik contact via de zintuigen.

 

Met de collega’s van de dagbesteding deel ik de focus op welzijn. Ons werk hangt nauw samen. Als het bewoners niet meer lukt om mee te komen met de georganiseerde activiteiten, dan probeer ik door één-op-één begeleiding bewoners toch een zinvolle dag te geven. Om met bewoners buitenshuis iets te kunnen ondernemen, vraagt soms veel organisatie. Ik ben altijd trots als ik zoiets mogelijk heb kunnen maken. Zo lukt het dankzij de gezamenlijke inzet van collega’s, vrijwilligers en naasten om met bewoners te gaan zwemmen. Zo’n uitstapje is behoorlijk complex en vraagt intensieve begeleiding.

Vaak worden dingen ook mogelijk dankzij sponsoring. Ik leg veel contacten met partijen die iets voor ons kunnen betekenen en onderhoud dit netwerk voor Stadzicht.

Ik ben trots als ik merk dat een bewoner opleeft.

 

Een bewoonster die altijd bij de Bijenkorf had gewerkt en voor wie dat een belangrijk deel van haar leven was, heb ik nog een keer meegenomen naar haar oude werkomgeving. Ze werd daar erg hartelijk ontvangen, dat bezorgde haar en daardoor ook mij een waardevolle dag.

Soms is het lastig uitleggen hoe mijn werk in elkaar steekt. Op verjaardagen grap ik wel eens dat ik voor mijn werk ‘koffie drink met mensen’! Dat klopt een voor een deel. 

Samen koffie drinken kan echt een speciaal moment zijn en daar horen ook echte koffiekopjes bij, geen papieren bekertjes. Daarom heb ik met DE spaarpunten een heel servies aan koffiekopjes verzameld. Het zijn soms de kleine dingen die het doen!

Persoonlijke aandacht en welbevinden is misschien niet een tastbaar doel, maar het effect ervan is absoluut niet vaag.

Ook belangrijk vind ik het om familie en naasten bij mijn werk te betrekken, zodat zij ook samen waardevolle contactmomenten kunnen beleven. Het is zwaar om de verbinding met een dierbare te verliezen. Zo kan ik ook iets voor hen betekenen. Dat maakt het echt dankbaar werk!



Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken