De mensen van... Archana

Ik wil mijn droom volgen om teamleider korte revalidatie te worden

Als iets wilt bereiken, moet je er hard voor werken!

Archana is verpleegkundige bij Antonius Binnenweg. In korte tijd werkte zij zich omhoog van niveau twee naar niveau vijf. Waar komt haar drive vandaan? Voor ons zit een ontzettend gedreven, positieve en behulpzame vrouw.

Ik werk al vanaf mijn zestiende in de zorg. Op het moment dat ik een keuze moest maken zei mijn moeder: “Waarom niet de zorg?” Zelf zat ze namelijk ook in de zorg. Ik startte op niveau twee en verzorgde ouderen. Ik wist toen al dat ik teamleider wilde worden. De teamleider destijds was een voorbeeld voor mij. En als je iets wilt, moet je daar hard voor werken.

Ik betaalde mijn studie zelf

Om teamleider te worden moest ik me opwerken naar niveau vier. Ik startte dus met niveau drie, verzorgende IG. De studie die daarvoor nodig was duurde twee jaar en die betaalde ik zelf. Op dat niveau mag je al verpleegtechnische handelingen verrichten als katheteriseren, wondzorg en injecteren. Elk weekend werkte ik bij Maasveld om extra geld te verdienen om mijn studie te kunnen betalen.

Helaas zakte ik voor het vak kraamhulp. Tja, ik had ook niets met kinderen. Ik solliciteerde bij Antonius Binnenweg voor de combinatie werken en leren en haalde er alsnog de module binnen een maand. Ik kreeg direct een fulltime vast contract. Ik was toen pas achttien jaar. Ik vertelde meteen dat ik door wilde naar niveau vier. Ik solliciteerde een paar jaren later voor de functie EVV-er, maar moest mijn opleiding nog wel halen. Deze opleiding werd betaald door Laurens, waar ik erg blij mee was.

Tijdens de nieuwjaarsborrel in gesprek met de directeur

Tijdens de studie werd de eis om teamleider te worden bijgesteld van niveau vier naar niveau vijf. Ik weet nog dat ik dacht: dan werk ik toch gewoon naar niveau vijf toe? Ik wilde er niet op wachten en desnoods de vervolgstudie zelf betalen. En dat deed ik ook, bij LOI. Naast een 36-urige werkweek ging ik ook naar school. Toen ik stage wilde lopen bij Laurens kon dat niet, omdat ze alleen samenwerken met studenten van de Hogeschool Rotterdam.

Gelukkig kwam ik tijdens de nieuwjaarsborrel in gesprek met de directeur Hans Stravers. Hij luisterde naar mijn verhaal en wilde mij helpen om een stage te vinden. Na een paar maanden mocht ik mijn stage alsnog onder mijn werktijd doen. Ook de arts Romke van Balen had een luisterend oor en hielp mij mee om een stageplek te vinden. Het was fijn om gehoord te zijn. Ik verwacht in maart 2018 mijn scriptie af te ronden. Het onderwerp van mijn scriptie gaat over inhaleren bij COPD patiënten. Als patiënten geen goede instructies of nazorg krijgen, verhoogt de kans op een longaanval. Mijn scriptie zal gaan over hoe je dat kunt voorkomen.

Niet alleen voor patiënten, ook voor collega’s iets betekenen

Als mijn studie afgerond is wil ik meteen teamleider worden. Het liefst op de afdeling korte revalidatie. Omdat je daar steeds nieuwe mensen ontmoet en nieuwe uitdagingen krijgt. Ik heb nu al meer contact met familieleden. Ik bespreek de richting met ze, maar blijf advocaat van de cliënt. Ik wil voor iemand iets betekenen en ze echt verder helpen. Dat vind ik het allerleukst aan mijn werk.

Ik word blij van de samenwerking met mijn collega’s. De Antonius Binnenweg is voor mij een tweede huis. Als toekomstige teamleider wil ik de kwaliteit en doorstroming op de afdeling verbeteren en zorgen voor goede samenwerking. Ik heb altijd het geluk gehad met goede teamleiders, dat wil ik ook zijn voor anderen. Zo kan ik niet alleen wat betekenen voor patiënten, ook voor mijn collega’s.

Van verlegen persoon naar een leider

Nog niet zo lang geleden was ik een verlegen persoon die geen nee kon zeggen. Nu spreek ik mensen actief aan, altijd op de juiste manier. En ik groei steeds meer in mijn leiderschapsrol.

Het doorzettingsvermogen en zelfstandigheid kreeg ik van mijn moeder mee. Ik zit nooit stil. Je leert door te doen. Om iets te bereiken moet je hard werken en doelen stellen. Toen het eindelijk mocht haalde ik bijvoorbeeld direct mijn rijbewijs, die ik ook zelf betaalde. En ik kocht al vrij snel een huis. Dat lukt me omdat ik heel goed kan plannen: mijn werk, mijn privéleven en mijn financiën. Als ik ergens aan begin, zoals een studie, heb ik vooraf helemaal bedacht hoe ik het ga organiseren en betalen en dan zet ik door, net zo lang dat het me is gelukt.

Na twaalf jaar ga ik nog altijd met plezier naar mijn werk. Ik doe het namelijk voor andere mensen, voor wie ik me verantwoordelijk voel. Misschien ga ik na niveau vijf nog wel voor een managementopleiding. Ik wil nog meer inzicht in hoe je met verschillende mensen om kunt gaan en leren hoe je samen dingen kunt bereiken.

Gerelateerde tags

Deel op social media

Gerelateerde verhalen

×

Zoeken