De dagbesteding voelt als een warm bad

Laurens is Cathalijne, begeleider op de dagbesteding

Cathalijne Dales werkt alweer 17 jaar als begeleider bij de dagbesteding in Stadzicht. Ze doet activiteiten op de groep en onderhoudt het contact met de mantelzorgers en iedereen om de gast heen. Na eerder in de kinderopvang en de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt had ze niet gedacht de ouderenzorg zo leuk te vinden. Inmiddels noemt ze haar werk haar tweede thuis.

‘De bezoekers en mijn collega’s zijn superleuk! Ik werk graag met mensen, en vind ouderen een hele leuke doelgroep. Ik heb veel bewondering en respect voor ze als ik me bedenk hoe dat moet zijn, het gevoel alles te verliezen. 

Gasten van de dagbesteding worden met een busje gebracht. Dat op zich kan al flink eng zijn, want de meesten hebben geen idee waar ze naartoe gaan en of ze ook weer thuiskomen. 

Ik vind dat zo dapper dat je zo oud bent en nog iets van het leven maakt.


Het werken met ouderen vergt meer van mij dan het werken met kinderen, maar het geeft zoveel voldoening. Kinderen zijn vaak enthousiast en denken alles te kunnen. Een groot verschil met ouderen die juist steeds minder kunnen. Als iemand vroeger kunstenaar was en nu geen tekening meer kan maken, is dat confronterend. H
et is dan de uitdaging om iets te vinden waar men toch een goed gevoel van krijgt.

Een mevrouw kon de wc een keer niet meer vinden en plaste uiteindelijk, en keurig met haar broek naar beneden, midden op de gang. Ik probeer het dan maar samen met haar weg te lachen. Humor is belangrijk in ons werk, net als inlevingsvermogen en geduld. We moeten vaak meebewegen, want bij iedereen werkt het weer anders. Mensen schamen zich voor hun vergeetachtigheid, maar dat hoeft niet.

De één heeft een versleten knie, een ander versleten hersenen.


De dagbesteding is er om mantelzorgers te ontlasten, maar kan ook helpen de achteruitgang te vertragen. Door mensen erbij te houden en te helpen. Beter wordt het niet, maar thuis verslechtert het veel sneller. Bij ons hebben ze plezier en daardoor minder kans op een depressie. En met bijvoorbeeld gymnastiek worden je hersenen gestimuleerd wat net zo goed werkt, of misschien nog wel beter, als geheugenoefeningen. 

We vragen onze gasten altijd waar ze blij van worden. Voor de één is dat muziek van Johnny Jordaan, een ander wil graag met voornaam worden aangesproken. Zo proberen we in de groep toch ook elke bezoeker afzonderlijk te prikkelen. We willen dat iedereen zich gezien voelt.

Veel mensen met dementie gaan zich minder voelen, doordat ze minder mogen. Koken, pinnen of andere klussen die ze voorheen wel deden, lukken niet (goed) meer. Begrijpelijk dat partners of mantelzorgers ze van alles uit handen nemen, maar voor de mensen zelf is het pijnlijk. Wij willen ze juist het gevoel geven waardevol te zijn. Door ook nuttige dingen te doen, zoals het met elkaar schillen van de aardappels. Of we vragen om hun mening bij het lezen van de krant. 

In het verleden ben ik ook weleens teamleider geweest, maar die rol ambieerde ik niet. Ik word blij van blije mensen en daar zijn we bij de dagbesteding continu mee bezig. Op dit moment hebben we drie huiskamers met elk een eigen dynamiek. Mijn collega’s en ik rouleren onderling van groep, om elke keer een andere uitdaging te hebben. We zijn een goed team. Het voelt als een warm bad, mijn collega’s en onze bijzondere gasten. En daarom ga ik elke dag met veel plezier naar mijn werk.’ 

Meer weten over de dagbesteding? Kom gerust eens een bakkie doen om de sfeer te proeven (bel 010 4430450 of mail naar dagbesteding.stadzicht@laurens.nl).

 

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken