Bij Aesopus hoef je niet om scholing te vragen, het wordt in je schoot geworpen

Scholing en ontwikkeling zijn hier de basis

Wendy is sinds oktober 2022 verzorgende IG bij Aesopus. Ze startte direct met de trainingen agressie en psychiatrie. Scholing en trainingen zijn namelijk, als Regionaal Expertise Centrum, basiselementen bij Aesopus. Je leert niet alleen terwijl je werkt, je leert ook van elkaar. Vooral belangrijk als je werkt in de gerontopsychiatrie, met een bijzondere doelgroep. Dan mag je ook afwijken van normale scholing. Wendy vertelt enthousiast over scholing bij Aesopus en haar werk.

Ik voelde direct dat ik hier wilde werken

De scholing, de doelgroep en de sfeer in huis maken dat ik mijn werk echt geweldig vind. Echt, ik heb mijn plek helemaal gevonden. En dan te bedenken dat ik twijfelde of ik wel de psychiatrie in wilde. Ik dacht: wil ik dit wel en moet ik dit wel doen? Nadat ik de videoserie over de paradijsvogels had bekeken, ging ik naar de opendag van Aesopus. Toen ik meteen vol liefde door de bewoners werd ontvangen voelde ik dat ik hier wilde werken. En omdat het ook met de hr-medewerkers klikte, ging ik de deur uit met een baan. We hebben een leuk team en een iedereen-is-gelijk-sfeer. Ik hou daarvan.

Van zorg naar praten en begeleiden

Ik kom uit de ouderenzorg en was planner en verzorgende. De ouderenzorg is wat meer betuttelend en op de zorg gericht. Vaak ook op de laatste fase in hun leven. Hier zijn de mensen veel jonger. En omdat ze zoveel hebben meegemaakt, de meesten hebben een verslavingsachtergrond, kun je ook diepere gesprekken met ze voeren. Ik leer zoveel van ze. Als ze je ontmoeten; scannen en testen ze je eerst. Ze kijken hoe je reageert en spreken werkelijk alles uit. Je moet hier echt je mannetje staan. Voor jezelf dan. De bewoners willen vooral een luisterend oor en steun. Hier gaat het niet om verzorgen, maar om veel praten en begeleiden. Zoals bijvoorbeeld over geldzaken als ze geen familie meer hebben.

Direct vol in de scholing en trainingen

Waar je bij andere bedrijven zelf moet vragen om scholing en training, kreeg ik het hier meteen in mijn schoot geworpen. Sterker nog, ze staan erop. Het is ook wel nodig hoor. Je hebt hier meer met agressie te maken. Je moet dan ook wel weten hoe je daarmee om moet gaan. De agressie training is gericht op deëscalerend gedrag en werk. En om ons bewust te maken van het effect van ons eigen gedrag op de bewoner. Wij zijn tenslotte bij hen op visite.

Ik vond de training psychiatrie ook ontzettend interessant. Wat is het? Wat doet het met mensen? Welke soorten drugs zijn er? En dat zijn er echt veel. En vooral: hoe moet ik met deze mensen omgaan? Het is zo verschillend. Iedereen heeft een andere achtergrond, verschillende ziektebeelden en verhalen. Dat maakt het extra uitdagend. De training psychiatrie duurt zes weken, op vrijdagmiddag. Het mag in werktijd, dus alle uren worden vergoed, dat is fijn. Het zijn leerzame, intensieve trainingen waarbij we niet alleen luisteren, vooral ook doen.

Leer/werklocatie om elke dag van elkaar en de cliënten te leren

Wij zijn het enige verpleeghuis binnen Laurens met deze doelgroep en wijken daarmee af van de standaard van andere Laurens verpleeghuizen. Het is beleid van Aesopus om deze basistraining te volgen. Na de basis kun je uitbreiden met het team door middel van interventies. Op casusniveau bespreek je als team hoe je ermee omgaat. Zo houd je jezelf en elkaar scherp. 

Het is hard werken hier, maar je leert elke dag van elkaar en de bewoners. Hier kan je je echt ontwikkelen in de psychiatrie. Naast de standaard trainingen krijg je ook toegang tot e-learning waarop je naar hartenlust op los kunt gaan. De e-learnings zijn gekoppeld aan je functie en specifiek op psychiatrie en verpleegtechnische handelingen gericht. En als je je breder wilt ontwikkelen, kun je gebruikmaken van Goodhabitz. Voor als je meer wilt weten over bijvoorbeeld feedback geven, effectief vergaderen of notuleren.

Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Artsen geven zelfs klinische lessen over ziektebeelden. Je kunt overal aansluiten waar je wilt. 

Het gaat vooral om een gelijkwaardig gevoel

Het werk met ouderen in de psychiatrie vind ik prachtig. Bij een cliënt deed ik de dagstart en hij vertelde me dat hij een terugval had. Hij zei: "Dit vertel ik je niet zomaar. Dit vertel ik omdat je mij altijd in mijn waarde laat, je altijd naar mij luistert en omdat ik je vertrouw.” Daarna heb ik hem gezegd hoe trots ik op hem ben. Niet trots op het feit dat hij heeft gebruikt, maar wel enorm trots dat hij eerlijk is geweest. Drie maanden niets gebruiken voelde voor hem als een enorme overwinning. Hij voelde zich gehoord, gewaardeerd en serieus genomen. Het is voor onze bewoners echt belangrijk dat je ze gelijkwaardig behandelt en in hun waarde laat. En dat verdienen ze ook. Ze zijn namelijk niet anders, ze zijn zoals wij.

Als je mensen van straat veroordeelt of met een boog om ze heen loopt, dan ben je bij ons niet aan het juiste adres. Natuurlijk, niet iedereen maakt slimme keuzes in het leven. Dat is ok. Daarnaast begrijp ik het vaak ook als ik hoor waar ze vandaan komen. Maar we gaan het samen aanpakken.

Scholing een voorwaarde van het REC 

Voorwaarde van het REC is kennisdeling, intern en extern. 

Externen kunnen gebruik maken van ons consultatieteam.

Intern is de scholing bedoeld om de deskundigheid van ons personeel blijvend te ontwikkelen en te behouden. Dit deden we al, maar door het REC (Regionaal Expertise Centrum) is het nu ook geborgd. Een vereiste van het REC is ook dat we twee keer per jaar een basiscursus aan alle nieuwe medewerkers aanbieden. Zij moeten verplicht deelnemen.

Ben jij een verzorgende IG, overweeg dan de stap naar psychiatrie.

Solliciteren kan via https://werkenbij.laurens.nl/

 

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken