Nederland vergrijst. Mensen worden steeds ouder en wonen langer thuis. Soms zelfstandig en soms met wat hulp van familie of thuiszorg. Deze toenemende groep ouderen zorgen voor een stijging van de zorgvraag. En dat terwijl de zorg kampt met een groot tekort aan goed opgeleide medewerkers.
Logisch dat we zoeken naar nieuwe manieren waarop ouderen makkelijker zelfstandig kunnen blijven wonen en leven en toch de zorg krijgen die zij nodig hebben. Technologie is daarbij hard nodig. Laurens experimenteert daarom meer en meer met de inzet van e-health en technologische zorgoplossingen.
Op afstand een oogje
in het zeil houden.
Een mooi voorbeeld daarvan is de proef met beeldbellen, die Laurens Thuiszorg een paar maanden geleden startte in Hillegersberg. Teamleider Della de Jong coördineert het proefproject en studeert ook af op dit onderwerp. Zij vertelt over de eerste ervaringen: “Het woord zegt het al: via een app op een smartphone, computer of tablet kunnen de cliënt en de thuiszorgmedewerker beeldbellen. Dat betekent dat zij elkaar zien en horen. Beeldbellen zouden we in de thuiszorg prima kunnen inzetten om bijvoorbeeld cliënten te helpen met het aanleren van bepaalde handelingen zoals oogdruppelen of stomazorg. Ook kunnen we via beeldbellen beter communiceren met cliënten die liefst zoveel mogelijk zelfredzaam willen zijn of erg ver weg wonen. Zo kunnen wij op afstand toch een oogje in het zeil houden.
Maar beeldbellen biedt meer voordelen: door beeldbellen als communicatiemiddel in de zorg te gebruiken, kunnen we bijvoorbeeld ook collega’s die door fysieke klachten tijdelijk niet in staat zijn om naar een cliënt toe te gaan, inzetten. Zij kunnen dan wel zorg op afstand bieden via de smartphone of tablet.
Beeldbellen maakt het ook mogelijk om cliënten uit meerdere regio's in één route op te nemen, omdat factoren zoals reistijd en vervoer dan geen rol spelen.
Technologie alléén is nog geen oplossing.
Maar natuurlijk zijn er ook nog wat hobbels te nemen, technologie alléén is nog geen oplossing. “Waar we bijvoorbeeld tegenaan lopen, is dat veel van onze cliënten nog geen geschikte devices hebben of niet goed weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Er bestaat al een seniorentablet, wellicht kan die hierbij uitkomst bieden. Daarnaast merken we dat medewerkers het nog weleens lastig vinden om digitaal met de cliënt te communiceren. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat we onze medewerkers hierin begeleiden en trainen. Maar als we die zaken weten op te lossen, dan biedt beeldbellen zeker kansen voor de toekomst.”
Bekijk hier onze vacatures |