Minister Helder bezoekt Thuisplusflat Laurens in Ommoord

28 juni 2023

Dinsdag 27 juni bezocht minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport, de Thuisplusflat van Laurens in Rotterdam. Zij deed dit op uitnodiging van Zilveren Kruis, in het kader van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen. Tijdens dit werkbezoek werd met Laurens en MOB gesproken over de implementatie van het MPT (Modulair Pakket Thuis) en VPT (Volledig Pakket Thuis) en de Thuisplusflat.

Image 1

MPT en VPT

Met een MPT kunnen cliënten zorg van verschillende zorgaanbieders afnemen. Met een VPT levert één zorgaanbieder alle zorg in de eigen thuissituatie. Een uitdaging bij de implementatie van MPT en VPT is dat de kosten hiervan voor cliënten met een laag inkomen te hoog zijn.

Thuisplusflat

Binnen de Thuisplusflat worden zorg, welzijn en wonen met elkaar verbonden. Daarnaast is er een divers aanbod van laagdrempelige (welzijns)activiteiten, zodat bewoners elkaar kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld samen kunnen eten.

Ronald Buijs, Voorzitter Raad van Bestuur Laurens: “Het mooie is dat wij vanuit onze visie echt geloven in nieuwe woonvormen en we hebben goede ervaringen met de Thuisplusflat.”Laurens wijkverpleegkundige Jacqueline Snijders bevestigt dit. Zij vindt dat de Thuisplusflat net een wijk is als je deze plat zou slaan. “Dus als je zichtbaar bent in de wijk en je hebt contacten en een netwerk dan kun je de handen ineen slaan. Ik geloof dat je dan samen heel veel kunt omvangen en bereiken voor de bewoners.”

Minister Helder is het hiermee eens. “Ik vind het mooi om te zien wat er in de Thuisplusflat gebeurd. Jullie zijn goed bezig, mijn compliment voor dit concept en de aanpak hiervan.”

Meerwaarde in kleine dingen

De minister ging ook in gesprek met een aantal bewoners van de Thuisplusflat. Volgens hen zit de meerwaarde hem soms ook in hele kleine dingen om je geholpen of gehoord te voelen. Belangrijk hierin is dat bewoners de verbinding met elkaar blijven zoeken, zoals deze groep al doet.

Vastgoed

Woningcorporaties SOR en MaasWonen hebben inzicht gegeven in de uitdagingen en mogelijkheden met betrekking tot vastgoed en het verduurzamen van woningen in Rotterdam, evenals de benodigde maatregelen om ouderen in staat te stellen zelfstandig te blijven wonen.

Wij hebben het als een prettig en persoonlijk bezoek ervaren en kijken terug op een goed gesprek.

Aanwezige partijen: Ministerie van VWS, Zilveren Kruis, MOB, de Zellingen, Gemeente Rotterdam, SOR en MaasWonen.