Mijn moeder wordt oud, wat moet ik doen?

Ga in ieder geval altijd het gesprek aan!

Altijd zorgden jouw moeder en vader voor je. En dat was fijn. Maar er komt een moment dat de rollen omdraaien. Dat is het moment dat je je ineens zorgen maakt over een van jouw ouders.

Je moeder is bijvoorbeeld slecht ter been. Je maakt je zorgen dat ze valt en er niemand is die voor haar zorgt. Ze vergeet beduidend meer dan voorheen en komt wel eens wat verward over. Of ze was altijd netjes en schoon, maar verwaarloosd zichzelf en het huishouden nu een beetje. Je merkt dat er etenswaren in de koelkast ver over datum zijn. Of ze eet slechter dan je van haar bent gewend. En dit zou ook jouw vader kunnen zijn. 

Kortom, je merkt dat ze minder zelfredzaam zijn. Maar ze willen wel graag thuis blijven wonen. Zelfs nu ze achteruitgaan. Je kunt dit goed begrijpen. In je vertrouwde omgeving voel je je het prettigst. Maar je maakt je ook zorgen. Wat moet je doen en wat kun je verwachten?

Temper jouw verwachtingen

Allereerst… in deze maatschappij kan alles. Veel mensen hebben dan ook hoge verwachtingen op het moment dat hun ouders in de zorg terecht komen. Alleen valt niet alle zorg voor ouderen thuis onder de zorg die je ook vergoed krijgt vanuit bijvoorbeeld de zorgverzekering. Gebruikelijke zorg zoals wassen, aankleden, douchen, medicatietoediening en wondzorg wordt natuurlijk vergoed. Alles wat nodig is om mensen zelfredzaam te laten zijn. Maar er moet ook gekeken worden naar de zorg die de partner of een andere mantelzorger kan oppakken.

Daarnaast moeten alle extra’s uit privémiddelen betaald worden. Juist wat oudere mensen vaak sociaal missen: een lekkere maaltijd, een praatje, een bezoekje aan de kapper, een gebakje. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Dat je met jouw ouders bespreekt waar ze behoefte aan hebben en wat zij kunnen betalen.

Praat met je ouders of een van je ouders

Het allerbelangrijkste is dus dat je het onderwerp aankaart. Eigenlijk het liefst al voordat je je zorgen maakt. Praat met jouw ouders over de wensen van de zorg (in de toekomst). Als ze zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en dus ook regie over eigen leven willen, moeten ze die regie ook nemen. Dat betekent nadenken over en antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wil je naar een benedenwoning en op welk moment? Of wil je een woning met een lift en een plekje voor een eventuele scootmobiel?
  • Wil je wel of niet in de buurt van winkels wonen?
  • Hoe belangrijk zijn sociale contacten voor jou? Zou je dat missen of wil je juist lekker op jezelf zijn en je eigen ding doen?
  • Wanneer voel je je niet meer veilig in eigen huis? Of met jezelf?
  • Welke extra’s vind je belangrijk? Denk aan de kapper.
  • Hoe lang wil je überhaupt thuis blijven wonen?
  • Hoe ver wil je doorbehandeld worden?
  • Wat en hoe wil je eten?
  • Als je dement wordt, wat wil je dan dat er gebeurt of wordt geregeld?
  • Wie neemt de regie op zich? Zolang ouders thuis wonen, wordt er vaak van de kinderen verwacht dat ze zorg op zich nemen. Zij worden dan mantelzorger. Welke actie moeten zij uitzetten. En wanneer kan dit nog wel en wanneer niet?
  • Als jij mantelzorger wordt, waar moet je op letten? Wat wil en kan jij doen? En hoe lang hou jij het vol?

Alleen al hierover praten zorgt voor bewustwording en duidelijkheid. Dat geeft een gerust gevoel. Ook omdat je weet wat de behoeften van jouw ouders zijn als ze je dat straks zelf niet meer goed kunnen uitleggen.

Naar de huisarts en contact met de zorgverzekeraar / zorgorganisatie / wijkverpleegkundige

Onze generatie zoekt dingen online op. Op Google kun je vinden wat je moet doen en wat voor zorg je kunt krijgen. Je kunt ook de verzekeringspapieren induiken. Daarin staat recht op thuiszorg, opname en revalidatie. En dan… komt er een hele rits aan afkortingen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten wij alle afkortingen alvast voor je op een rij.

De volgende stap is dat je met jouw moeder of vader naar de huisarts gaat. De huisarts kent jouw ouder goed en kan met jullie meedenken over de volgende stappen. En jullie verwijzen naar de nodige (zorg)instellingen en behandelaren.

Als het een lichamelijke beperking of cognitieve achteruitgang betreft, dan is het goed ook contact op te nemen met de zorgverzekeraar van jouw vader of moeder. En met andere ondersteunende instanties, zoals de onafhankelijke cliëntondersteuning van de gemeente. Want hulp bij maaltijden en huishoudelijk werk valt bijvoorbeeld weer onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ga met verschillende instanties in gesprek over de zorgbehoefte van jouw vader of moeder. Zij kunnen je precies vertellen of daar recht op is en hoe dat geregeld kan worden.

TIP

Wij snappen dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Laurens Entree kan je hierin begeleiden. Wij weten precies hoe alle financieringsstromen werken en kunnen je voorzien van goed advies. Stap voor stap. We helpen je om de juiste zorg in kaart te brengen en te organiseren. Voor alle zorgvragen kun je bij ons terecht via 010 - 33 23 000.

Schroom niet ons te bellen. Wij begrijpen dat het al lastig genoeg is. Wat kunnen wij voor jou betekenen?

In het geval van thuiszorg

Als een van jouw ouders thuiszorg krijgt, dan is het handig om in gesprek te gaan met professionals als de wijkverpleegkundige of de zorgbemiddelaar van de zorgorganisatie. Ook zij kunnen goed advies geven over het ingewikkelde zorglandschap. Zij kunnen meedenken en inventariseren waar de gevraagde zorg ligt en afspraken maken met verschillende instanties om deze zorg gelijk in te zetten. Met andere woorden: naast advies geven kunnen ze ook de juiste zorg voor je regelen.

Daarnaast geven ze je advies over waar jouw vader of moeder nog niet voor in aanmerking komt, maar wanneer het kantelpunt is naar chronische zorg. Ze kunnen je dus alles vertellen over de WLZ (Wet Langdurige Zorg) en precies uitleggen welke zorgprofielen er zijn en ervoor zorgen dat jij een passend profiel krijgt.

Met andere woorden: ga het gesprek met jouw of een van jouw ouders aan. Wacht niet tot het te laat is. Helemaal als je al tekenen ziet dat ze enigszins achteruit gaan.

Auteur

Irma, ketencoördinator Laurens Zuidoever.

Gerelateerde tags

Deel op social media

Gerelateerde verhalen

×

Zoeken