Dagbesteding draait om structuur bieden, stimuleren en vooral aandacht geven

27 juni 2024

Structuur bieden aan het dagelijks leven is essentieel voor de bewoners van Laurens Aesopus. Daarom zijn er elke maandag en donderdag arbeidstherapeutische activiteiten, op woensdag worden er spelletjes gespeeld en op vrijdag staan de activiteiten in het teken van motoriek. Het geeft mensen houvast. Daarbinnen mogen de bewoners wel zelf kiezen. Het gevoel van eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid staan namelijk voorop. Gil en Joy zijn activiteitenbegeleiders en Touriya is agoog bij Aesopus. Zij vertellen over het belang van dagbesteding en hun contact met de bewoners.

20220907 Expertartikel m b t Dagbesteding foto1


Touriya: ik wil bewoners onderdeel van de samenleving maken

“Het is mijn droom om onze bewoners onderdeel van de samenleving te laten zijn. Het zijn bijzondere mensen en ik probeer ze elke dag weer te activeren en begeleiden om op eigen benen te staan en er iets gezelligs van te maken. Om dat voor elkaar te krijgen steek ik veel tijd in de verbinding en het bouwen van vertrouwen. Dan krijg ik meer voor elkaar. Ik doe het echt vanuit mijn hart. Want wat deze mensen hebben, kan ik morgen ook hebben.”

“Het belangrijkst vind ik, is dat ze in beweging blijven en zelf bepalen wat ze willen doen. Zo kwam een bewoner met het idee voor een breiclub. Ik stimuleerde haar dat zelf op te richten en dat vindt nu elke week plaats. Ik geef bewoners altijd een rol, zoals de lunch voorbereiden. Dan hebben ze meer zin om lekker bezig te blijven.”

“Ik zeg altijd: Je hoeft je echt niet voor 100% in te zetten. 25% is ook goed, als je maar bezig bent en in verbinding blijft. Niet iedereen heeft altijd zin. We blijven luisteren, stimuleren en structuur aan het dagelijks leven bieden. En willen de bewoners eens rust, dan hebben wij daar respect voor.”

Joy: als ik maar een lach op een gezicht zie

“Het leukst vind ik de omgang met de bewoners en hen stimuleren om in beweging te blijven. Soms is het stimuleren van bewoners echt een uitdaging. Ik nodig ze uit om me bijvoorbeeld te helpen met het legen van de vuilcontainers, broodjes smeren en beleggen of we gaan aan de slag met de braintrainer. In alle activiteiten begeleid ik de bewoners graag. Door de dagbesteding heb ik echt tijd om met mensen te zitten en met hen te praten.”

“Ik behandel mensen zoals ik zelf behandeld wil worden. Stel dat het een keer slechter met jou gaat, dan wil je toch ook dat er mensen voor je zijn? Dat zorgmedewerkers je met respect behandelen en aandacht voor je hebben? Daarom wil ik gewoon dat bewoners het gezellig hebben. Ik heb niet per se een favoriete dagbesteding. Of het nu nagels lakken of scheren is, als ik een lach op een gezicht zie… daar doe ik het voor. Dan is mijn dag geslaagd.”

“Ik werk bijna vijfentwintig jaar bij Laurens, waarvan nu zes bij Aesopus. Ik heb veel met ouderen gewerkt in verschillende huizen van Laurens, maar deze doelgroep vind ik echt het leukst. Ze zijn veel mondiger en zeggen alles zonder filter. Ik vind dat fijn. Ik kan hier mezelf zijn en voel me thuis.”


Gil: alles draait om waardigheid en zelfstandigheid

“Ik wilde altijd al iets voor mensen betekenen, ze een waardig gevoel geven en zelfstandigheid stimuleren. Iedereen heeft daar recht op. Iemand die verslaafd is geweest, wordt vaak raar aangekeken. Maar wat maakt het je beter of anders? Niets. Het kan iedereen overkomen. Hier gaat het altijd om de bewoner. Een praatje is ook al goed, alles komt neer op aandacht.”

“Ik wil betekenisvolle dagen voor de bewoners creëren. Of het nu iets recreatiefs is of dat ze een klus van A tot Z klaren, ik wil dat ze elke dag het gevoel hebben dat ze iets hebben gedaan en zich nuttig voelen. Wij hebben ook niet elke dag zin om te sporten. Deze mensen hebben nu eenmaal iets meer begeleiding nodig, daar zijn wij voor. Natuurlijk is er een bepaalde mate van vrijblijvendheid, maar mensen met een rugzak maken niet altijd de beste keuzes. Dus stimuleren we, zonder te dwingen.”

“Per bewoner en situatie moet je bedenken wat je toepast. Het is belangrijk minder snel te handelen vanuit je eigen perspectief en je eerst in te leven in de leefwereld van de bewoners. Hoe ervaart hij de situatie en waar heeft hij behoefte aan? Pas daarna ga je het gesprek aan en geef je advies. Ook hierin draait alles om waardigheid. Bij Aesopus is het geen one size fits all en dat maakt ons werk zo interessant.”




Hoe ziet een week dagbesteding er nu uit?

Maandag
Arbeidstherapeutische dagbesteding. De bewoners houden de eigen leefomgeving schoon om verantwoordelijkheid te stimuleren.

Dinsdag

Wisselend: bloemschikken, bingo, filmochtend, beauty bus, tekenen, schilderen.

Woensdag

Structureel worden er spelletjes gespeeld op woensdagochtend. De woensdag staat in het teken van sociale activiteiten tussen bewoners. Naast het structurele, vinden er ook incidentele activiteiten plaats op woensdag, zoals optredens van artiesten.

Donderdag

Arbeidstherapeutische dagbesteding. De bewoners maken de lunch klaar voor het huis. Die is dan ook wat luxer dan op andere dagen. Daarnaast zijn er cognitieve activiteiten zoals de braintrainer, een computerspel om cognitie te stimuleren.

Fruitige vrijdag

De bewoners snijden het fruit om de motoriek te stimuleren. Naast dat het ook gewoon gezellig is.

Weekend

Afhankelijk van de behoefte van de bewoners, wordt er iets georganiseerd op het gebied van sport, bakken of koken.

Naast deze vrijblijvende recreatieve en arbeidstherapeutische activiteiten, bieden wij dagbesteding aan waar bewoners kunnen werken. Het zijn activiteiten op arbeidstherapeutische basis zoals houtbewerking, productiewerk of meewerken in de tweedehandskledingwinkel. Een baan hebben geeft bewoners structuur en het gevoel van onderdeel zijn van de maatschappij.



20220907 Expertartikel m b t Dagbesteding foto2