Tovertafel brengt bewoners in beweging

Verschillende woonhuizen van Laurens hebben een Tovertafel in huis gehaald

De Tovertafel is een kastje met ingebouwde sensor dat bewegende beelden op tafel projecteert. Het prikkelt bewoners om in beweging te komen. Dat is belangrijk, want bewegen stimuleert de hersenen en dat kan bijvoorbeeld het dementieproces vertragen. 

Het kastje - dat boven aan een tafel aan het plafond hangt - projecteert bewegende plaatjes van bijvoorbeeld vissen, vlinders, ballen en herfstblaadjes op de tafel. Het reageert via een ingebouwde sensor op de arm- en handbewegingen van de bewoners. Zo kan de deelnemer bijvoorbeeld blaadjes van de tafel vegen, vlinders verjagen of een bal overtikken. 

Toch wel meedoen

"Wij zijn erg enthousiast over de Tovertafel", zegt activiteitenbegeleidster Karin Boere van Huize Sint Petrus. "Bewegen stimuleert de hersenen van bewoners en dat kan bijvoorbeeld het dementieproces vertragen. Veel bewoners reageren op de projecties en willen het aanraken." Een collega vertelde onlangs dat tijdens het spelen met de Tovertafel een bewoner er eerst niets van wilde weten. Maar ineens zwom er een vis over zijn hand. Dat vond hij zo grappig, dat hij toch wel mee wilde doen. 

Krachten bundelen om geld op te halen

Naast Huize Sint Petrus beschikken ook de Laurens woonzorgcentra De Beukelaar, Delfshaven, Maasveld, De Oudelandse Hof, Stadszicht, Simeon en Anna en De Schans over een Tovertafel. Voor de betaling hebben de locaties krachten gebundeld. Samen met Dignus, de Vriendenstichting van Laurens, hebben ze fondsen geworven en een goede prijs geregeld bij de leverancier. En de locaties organiseerden zelf acties om het geld op te halen. Zoals een rommelmarkt, sponsordiner en tafeltennistoernooi. "Een van de vrijwilligers was zelfs zo enthousiast dat hij een gift deed", vertelde Karin.

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken