Eerder naar huis dankzij antibiotica-infuus thuis

Maasstad Ziekenhuis en thuiszorgorganisaties maken behandeling met antibiotica-infuus thuis mogelijk

Het Maasstad Ziekenhuis biedt patiënten die voor hun infectie langdurig antibiotica via een infuus nodig hebben de mogelijkheid eerder naar huis te gaan en thuis de antibiotica behandeling via het infuus voort te zetten. Door goede samenwerking met onder andere Laurens thuiszorg is dit nu mogelijk. 

 

Tot voor kort was een antibioticabehandeling via het infuus voor bijvoorbeeld een stafylococcenbacterie-infectie of een infectie van de hartkleppen, alleen mogelijk in het ziekenhuis. Deze behandeling duurt al gauw zo’n vier tot zes weken. “Voor mensen met een actief leven is dit ingrijpend, omdat het leven tijdelijk helemaal stilvalt. Bovendien betekent een opname voor kwetsbare mensen vaak een achteruitgang in conditie”, vertelt Rachida El Moussaoui, internist-infectioloog in het Maasstad Ziekenhuis. “Behandeling thuis vermindert de impact van ziekte op het leven van de patiënt en zijn of haar naasten en bespoedigt zo het herstel.” 

Veilige zorg thuis

Als een patiënt zich in de stabiele fase van de ziekte bevindt en nog enkele dagen met antibiotica via het infuus behandeld moet worden, bekijkt de behandelend arts of de patiënt in aanmerking komt voor behandeling thuis. De keuze om de behandeling thuis voort te zetten ligt bij de patiënt. De veiligheid van de zorg staat daarbij voorop. De gespecialiseerde verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie controleert vervolgens dagelijks of de behandeling thuis goed verloopt en staat in nauw contact met het specialistisch antibioticateam van het Maasstad Ziekenhuis. De behandelaar van het ziekenhuis blijft hoofdverantwoordelijk voor de patiënt, de thuiszorg is het eerste aanspreekpunt. 

Juiste Zorg op de Juiste Plek

De antibioticabehandeling via het infuus thuis is één van de voorbeelden van het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar huis of andere zorginstelling. Het Maasstad Ziekenhuis onderzoekt in het kader van de 'Juiste Zorg op de Juiste Plek’ met andere zorgpartners steeds vaker waar de zorg het beste kan plaatsvinden. Dankzij de samenwerking met thuiszorgorganisaties Aafje, Careyn en Laurens kan in steeds meer gevallen zorg thuis geleverd worden. Zo kunnen nierpatiënten thuis worden gedialyseerd, zijn behandelingen met immunotherapie nu ook thuis mogelijk en wordt een deel van de coronapatiënten momenteel via een speciale monitoringsapp op afstand gecontroleerd, zodat zij thuis verder kunnen herstellen.


Fotobijschrift: Wim Swijnenburg uit Pernis is de eerste patiënt die zijn behandeling met antibiotica thuis voortzet. “Ik was het wel zat na 12 dagen in het ziekenhuis. Het is fijn om weer thuis te zijn.”

Foto: Fleur Kooiman 

 

Deel op social media

×

Zoeken