Wethouder loopt mee met collega's Thuiszorg

Vorige week liepen onze collega’s van Laurens Thuiszorg Onno en Rozanne een dagje mee met wethouder Sven de Langen. Op woensdag 2 oktober was het de beurt aan de wethouder om een dagje met hen mee te lopen in de thuiszorg. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen van deze dag.

”Altijd leuk om een dagje mee te lopen in de praktijk”, vertelt de wethouder. “Rozanne en Onno zijn heel open over waar zij in hun werk tegenaan lopen en over dingen die beter kunnen. Dat geeft mij een goed beeld. 

Vanmiddag heb ik samen met Onno twee cliënten bezocht. Ik vond het fijn dat ik daar ook mantelzorgers aantrof. Dat gaf mij de gelegenheid om niet alleen met de cliënten maar ook met hen in gesprek te gaan. Want ik wil de zorg vanuit het perspectief van de Rotterdammer bekijken. Zien en horen hoe zij de zorg ervaren. Wat kunnen ze zelf nog en hoe kunnen wij de zorg in Rotterdam nog beter organiseren? 

Wat mij opvalt is dat de zorg sinds de decentralisatie naar de gemeente in 2015 erg versnipperd is. In de wijk lopen bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp, thuiszorg en maaltijdaanbieders kriskras door elkaar. Ik zou graag zien dat hierin meer afstemming en samenwerking komt zodat de zorg simpeler wordt. Bijvoorbeeld door een WMO-aanvraag net als de indicatiestelling voor thuiszorg via de wijkverpleegkundige te laten verlopen.” 

Over hoe de zorg eruit moet zien als hij later zelf oud is, denkt de 32-jarige wethouder nog niet na. Maar hij roept wel de mensen van zijn generatie op om tijdig in gesprek te gaan met hun ouders over hun zorgwensen voor later.

 

Deel op social media

×

Zoeken