Ouderenzorgorganisaties Rotterdam verscherpen maatregelen rond coronavirus

Persbericht

Bij voorkeur niet op bezoek bij vader of moeder en geen bingo of andere wijkactiviteiten voor ouderen. Het is een greep uit de gezamenlijke afspraken die de Rotterdamse aanbieders voor ouderenzorg verenigd in ConForte hebben gemaakt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De maatregelen worden genomen naar aanleiding van de landelijke maatregelen die donderdag werden afgekondigd door de rijksoverheid. De maatregelen gelden in ieder geval tot het eind van deze maand. In deze maatregelen werd expliciet en dringend verzocht bezoek aan kwetsbare personen te beperken. De organisaties ontraden daarom bezoek aan de locaties. Wie toch op bezoek wil komen, wordt gevraagd dit in overleg met de locatie te doen.
Activiteiten waarbij groepen mensen van buiten de locaties naar de verpleeghuizen komen en niet noodzakelijk zijn, worden afgelast. Denk aan de wijkbingo, maar bijvoorbeeld ook de vrijwilligersactiviteiten voor NL doet. Ook maatschappelijke stages en bezoeken van scholen gaan de komende weken niet door. Activiteiten voor dagbesteding en dagopvang voor kwetsbare cliënten uit de wijk, gaan wel door, omdat dit werk niet gemist kan worden voor hen en/of hun mantelzorgers. Bij verkoudheidsklachten worden bezoekers echter gevraagd thuis te blijven.

Verantwoordelijkheid

“We nemen hierin als zorgaanbieders onze verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze cliënten die wat betreft het coronavirus tot de meest kwetsbare doelgroep behoren”, zegt Joost Zielstra, bestuurder van Lelie zorggroep namens de ouderenzorgorganisaties. “We zijn ons bewust dat dit serieuze gevolgen heeft voor zowel onze bewoners als hun verwanten als ook de wijkbewoners. We hopen daarom ook dat de maatregelen die in het hele land genomen worden effect hebben en dat we deze zo spoedig mogelijk ook weer terug kunnen draaien.”

Contact op afstand

Geen bezoek, betekent natuurlijk niet dat er geen contact kan zijn. De aanbieders kijken de komende weken naar creatieve manieren om toch contact te leggen. Denk aan digitale applicaties zoals familienet of gewoon ouderwetse kaartjes sturen. “Deze tijden vragen ons ook creatief te zijn. We zouden het toejuichen als heel Rotterdam daarin helpt en we onze ouderen zeker ook de komende tijd niet vergeten”, zegt Zielstra.

Medewerkers

Bijeenkomsten voor medewerkers die niet noodzakelijk zijn voor de voortgang van de zorgverlening, worden de komende periode geannuleerd. Dat is enerzijds ter preventie en anderzijds om hen te helpen zich te concentreren op de zorgverlening. De gisteren afgekondigde richtlijnen door de overheid voor zorgpersoneel zijn van toepassing binnen de organisaties van ConForte.

Over ConForte

ConForte is de brancheorganisatie van zorgondernemers op het terrein van verpleging, verzorging en thuiszorg in de regio Rotterdam. We bundelen kennis en ervaring. Bij ConForte zijn aangesloten: Aafje, Argos, Fundis, Humanitas, Laurens, Lelie zorggroep, Middin, Sonneburgh en de Zellingen.

Deel op social media

×

Zoeken