Verwijshulp010, hét coördinatiepunt voor verwijzers in de regio Rotterdam: bijna 1000 aanvragen in één jaar

Bijna duizend aanvragen en honderden telefoontjes in één jaar. Huisartsen, verwijzers en de vijf grote ziekenhuizen weten de weg naar Verwijshulp010 steeds beter te vinden. Verwijshulp010 is hét coördinatiepunt voor verwijzers in de Rotterdamse regio. Niet zo gek, want de zorgbemiddelaars van het coördinatiepunt nemen veel zorgen uit handen. Dagelijks adviseren zij huisartsen en verwijzers die met spoed een plekje zoeken voor patiënten die niet meer thuis kunnen blijven. 

Vorig jaar maart richtte ConForte, de brancheorganisatie van ouderenzorgorganisaties in de VVT in de regio Rotterdam, met financiële steun van de zorgkantoren en -verzekeraars, Verwijshulp010 op. Nancy van den Berg, manager Verwijshulp010 en Laurens Entree legt uit hoe het werkt: “Wij ontzorgen huisartsen en andere verwijzers bijvoorbeeld als zij een plek voor een patiënt zoeken. Een verwijzer belt met één van onze zorgbemiddelaars. Die brengt de situatie in kaart en adviseert over de mogelijkheden. In ons systeem zien wij realtime welke bedden beschikbaar zijn in de hele regio. De verwijzer hoeft nu nog maar één telefoonnummer te bellen en dat scheelt natuurlijk enorm veel tijd.” 

Passende zorgoplossing

De zorgbemiddelaars zijn allemaal medewerkers van Rotterdamse zorgorganisaties zoals Laurens en Aafje. Zij zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden in de regio en doen er alles aan een passende zorgoplossing voor de patiënt te vinden. En dat gaat verder dan alleen het zoeken naar een plek. Soms zijn er andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door het regelen van thuiszorg of hulpmiddelen. 

Monitoren

“Verwijzers geven aan over het algemeen heel tevreden te zijn over onze dienstverlening. Daar zijn we heel blij mee maar het kan altijd beter. Daarom evalueren we onze dienstverlening regelmatig en monitoren we of we genoeg verwijzers kunnen helpen. We leren ook veel van de casussen die we tegenkomen. Die geven een goed beeld van de zorgvragen die er zijn en biedt ons de mogelijkheid ons zorgaanbod nog beter afstemmen op de markt.”

Verbreden

Aan de oprichting van het coördinatiepunt ging een jaar voorbereiding vooraf. Nu, na één jaar blijkt Verwijshulp010 een succes. Er zijn dan ook plannen om de dienstverlening in de toekomst te verbreden. “Denk aan bemiddeling bij geplande opnames of voor particulieren. In ieder geval gaan we samen met onze zorgpartners van ConForte Verwijshulp010 de komende jaren verder uitrollen.”

Deel op social media

×

Zoeken