Beter Thuis met Dementie tijdens Wereld Alzheimer Dag

Vandaag - 21 september - is het Wereld Alzheimer Dag

Wereldwijd wordt er aandacht besteedt aan dementie. Leven met een partner met dementie kan een hele opgave zijn. Daarom startte Laurens met het wetenschappelijk onderzoek Beter Thuis met Dementie. Om te kijken of de mantelzorger na het volgen van een intensieve, zevendaagse cursus beter in staat is te zorgen voor en leven met zijn of haar partner met dementie. De cursus is gebaseerd op een Australisch onderzoek dat verbluffende resultaten zien. In Nederland zijn we hard op weg...

Alzheimer is dementie, dementie niet altijd Alzheimer

Alzheimer is dementie, maar dementie is niet altijd Alzheimer. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. De ziekte van Alzheimer is daar de bekendste en meest voorkomende vorm van.

Als iemand zijn functioneren achteruit gaat, kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Dat kan zwaar zijn voor de partner, vaak ook de mantelzorger. Betty Birkenhäger, onze specialist in ouderengeneeskunde en projectleider van het leerhuis Dementie en Ouderenpsychiatrie, wilde stellen graag helpen hier beter mee om te gaan:

“Tijdens een vakevenement hoorde ik van een Australisch onderzoek waarbij verschillende disciplines mantelzorgers trainen om beter te kunnen zorgen en leven met hun partner met dementie. Het leek mij interessant te onderzoeken of zo’n trainingsweek in Nederland ook effect heeft en heb daarom dit onderzoeksproject opgezet. In het kader van het wetenschappelijk onderzoek analyseer en vergelijk ik de uitkomsten van de vragenlijsten van de deelnemers aan de cursusweken en de deelnemers in de controlegroepen. Ik ben daarnaast nauw betrokken bij de samenstelling van het programma en verzorg verschillende workshops tijdens de cursusweken.”

Tijdens de cursusweken volgen zowel de mantelzorger als de partner met dementie een eigen programma en krijgen handvatten om beter met de situatie om te gaan. En omdat de stellen een week op een boerderij verblijven is het vooral ook een vakantie om even bij te komen en te genieten van de omgeving en elkaar.

Verbluffende resultaten in Australië

De vergelijkbare studie in Australië had goede resultaten. De mantelzorger had minder psychische klanten. En de partner met dementie had minder gedragsproblemen en hoefde later opgenomen te worden in een verpleeghuis. En in sommige gevallen helemaal niet. Het onderzoek in Nederland is in volle gang. Als de uitkomsten net zo goed zijn als in Australië, en die verwachting is er wel, wil Betty ervoor strijden om hier verzekerde zorg van te maken.

Lees alles over Beter Thuis met Dementie. Ook om u aan te melden, want wij zoeken nog kandidaten om mee te doen aan de cursus.

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken