Laurens Borgstede | Nieuws

Architect aan het woord

Als het gebouw je wereld wordt, dan heb je een werelds gebouw nodig. Vanuit die gedachte maakte architectenbureau AG NOVA het ontwerp voor de nieuwe Borgstede. Wat maakt dit ontwerp werelds? En wat betekent dit voor de bewoners, medewerkers en vrijwilligers? We bespreken het met architect Jeroen Osendarp.

  

“Het ontwerp van de nieuwe Borgstede kwam tot stand in nauwe samenspraak met Laurens”, begint Osendarp. “Zowel Laurens als wij staan voor een gebouw waar het prettig en comfortabel wonen is. Als bewoner moet je er zo gewoon mogelijk wonen, ook als je veel zorg nodig hebt. Goede zorg moet er natuurlijk zijn, maar dat moet niet het beeld en de sfeer bepalen.”

Wonen in buurten
Osendarp vervolgt: “In de nieuwe Borgstede hebben bewoners geen kamer, maar een ruim opgezet appartement. De appartementen zijn per negen of tien gegroepeerd in een buurt. Elke buurt heeft een eigen woonkamer. Daar kunnen de bewoners gezellig samen eten, een kopje koffie drinken, een spelletje doen, enzovoorts. Ook kunnen zij er andere bewoners van Borgstede of bezoekers van buiten ontvangen.”

Refereren aan het verleden
Het wereldse element zit onder meer in de themakamers. Op elke woonlaag bevindt zich zo’n ruimte. De bewoners en medewerkers van Laurens geven hier gezamenlijk invulling aan. Denk bijvoorbeeld aan een bruin café, een theater of een stilteruimte. “Door de themakamers genieten de bewoners in hun eigen gebouw van stadse voorzieningen”, zegt Osendarp. “Tegelijkertijd zijn het plekken die refereren aan het verleden en daardoor vertrouwd en prettig voelen.”

Naar buiten
Een goede relatie met buiten. Ook dat is belangrijk in het architectonisch concept. “De drempel tussen binnen en buiten maken we letterlijk en figuurlijk zo laag mogelijk”, legt Osendarp uit. “Dit realiseren we met grote dakterrassen, die vanuit de woonkamers direct te bereiken zijn. Ook met een rolstoel of bed. Daarnaast krijgt het nieuwe Borgstede een prachtige beleeftuin, waar het heerlijk toeven is. Ook die is goed bereikbaar. Als je de lift uit stapt, sta je vrijwel direct bij de toegangsdeur naar de tuin.” Ook voor de mensen die binnen blijven, is buiten dichtbij. De ramen zijn zodanig in het gebouw gepositioneerd, dat bewoners vanaf hun bank of bed in alle richtingen naar buiten kunnen kijken.

Comfortabel interieur
“We maakten het ontwerp vanuit het perspectief van de bewoners”, benadrukt Osendarp. “In samenwerking met de interieurarchitect keken we bijvoorbeeld goed naar het kleurgebruik in het gebouw. We passen kleuren toe die als prettig en rustgevend ervaren worden. Bovendien dragen de kleuren bij aan zichtbaarheid en vindbaarheid. Zo krijgen  ruimtes voor medewerkers een deur in de kleur van de wand. De deuren van ruimtes voor de bewoners krijgen juist een contrasterende kleur. Op deze manier dragen we bij aan het comfort en welbevinden van de bewoners. Dit doen we onder meer ook met  aangename verlichting en vloerverwarming.”

Prettige werkplek
Het is duidelijk. De nieuwe Borgstede is een fijne woonomgeving. Maar hoe is het om er te werken? Osendarp: “Ook voor de medewerkers en vrijwilligers is Borgstede een prettige plek. Facilitaire processen als de ruimtes voor schoon en vuil linnen, bergruimtes en medicijnruimtes bevinden zich uit het zicht, maar wel op een logische plaats: in de oksel van het gebouw en daarom altijd om de hoek. De looplijnen zijn kort. Ook ontwerpen we de ruimtes zodanig, dat de medewerkers en vrijwilligers hun werkzaamheden efficiënt en plezierig kunnen uitvoeren. Dit komt op verschillende manieren tot uiting. Van woonkamers waar je overal goed overzicht hebt tot badkamers met ergonomisch goede oplossingen.”

Mozaïek blijft
De kwaliteit van Borgstede is straks van het gebouw af te lezen. De open entree, de grote raampartijen en het gedetailleerde metselwerk geven het gebouw een moderne uitstraling en grandeur. Tegelijkertijd blijven bestaande kwaliteiten behouden. Osendarp: “Een mooi voorbeeld hiervan is het kunstwerk van Bouke Ylstra. Dit fraaie mozaïek krijgt een mooie plek in de nieuwbouw.”

Alle vertrouwen
Op 9 juli 2021 start de bouw van de nieuwe Borgstede. Blijven Osendarp en zijn collega’s daarbij betrokken? “Jazeker. Wij zien erop toe dat alles gebouwd wordt zoals wij bedacht hebben. Een cruciaal onderdeel is het metselwerk. Er worden proefmuurtjes gemaakt, zodat we de steen- en voegkleuren goed kunnen beoordelen. Overigens heb ik alle vertrouwen in een mooi eindresultaat. Laurens is vanaf het begin enorm betrokken bij het ontwerp en de realisatie van hun nieuwe Borgstede. Dat werpt zijn vruchten af, zowel esthetisch als qua gebruikscomfort.”

Bewoners openen nieuwe entree

Alweer een mijlpaal in de sloop/nieuwbouw van Borgstede. Op 25 mei ging de nieuwe entree in gebruik. Bewoners vierden dit met een klein feestje. En natuurlijk werd de entree officieel geopend met het doorknippen van een lint!

Bereikbaar vanaf Marjoleinlaan
De nieuwe entree bevindt zich aan de Marjoleinlaanzijde van het gebouw. Daar is ook een parkeerplaats ingericht. De parkeerplaats wordt aangeduid met het bord ‘Parkeren bezoekers en leveranciers Laurens Borgstede’. De oude entree is niet meer in gebruik.  

Waarom een nieuwe entree?
Dit is nodig voor de sloop/nieuwbouw van Borgstede. De oude entree ligt in de Noordvleugel van het gebouw. Deze vleugel wordt gesloopt. Op dezelfde plek wordt een nieuwe vleugel teruggebouwd. Gedurende deze werkzaamheden gebruiken bewoners, medewerkers, vrijwilligers, bezoekers en leveranciers de nieuwe entree. Dit duurt naar verwachting tot eind 2022. 

Heeft u vragen?
Bel of mail ons gerust. U bereikt ons op telefoonnummer 0180 55 58 88. 

  

Start sloop steeds dichterbij

De voorbereidingen voor de sloop/nieuwbouw van Laurens Borgstede zijn in volle gang. Drie maanden geleden startte aannemer Dura Vermeer met de interne verbouwing. Inmiddels is er al veel gedaan. En er gebeurt nog altijd heel veel. Best spannend en ingrijpend, maar ook erg leuk!

De sloop van het oude Borgstede en de nieuwbouw van het nieuwe Borgstede op dezelfde plek gebeurt in verschillende fasen. Hierdoor kunnen de bewoners tijdens de werkzaamheden in Borgstede blijven wonen. De eerste fase bestaat uit de interne verbouwing en sloop van de Noordvleugel. Daarna start de bouw van de nieuwe Noordvleugel. Tot slot wordt de Zuid-Oostvleugel gesloopt en nieuw gebouwd.

Interne verbouwing bijna klaar
De bewoners van de Noordvleugel zijn intern verhuisd. Algemene ruimtes, zoals de keuken en het restaurant, hebben een nieuwe plek in de Zuid-Oostvleugel. Het leslokaal en een deel van de kantoren zijn ook verplaatst en inmiddels in gebruik. De komende weken maakt de aannemer ook de kapsalon, de fysiotherapieruimte, de nieuwe entree en de rest van de kantoren gereed. Buiten wordt hard gewerkt aan de tijdelijke tuin en de parkeerplaats.

Start sloop
Zoals het er nu naar uitziet, start de aannemer in de laatste week van mei met de sloop van de Noordvleugel. Dat zal best even heftig zijn. Voor veel bewoners, medewerkers en vrijwilligers is Borgstede al zo lang een thuis!

Stapje dichterbij
Tegelijkertijd kunnen we niet wachten. Met de sloop komen we weer een stapje dichterbij het nieuwe Borgstede. Een mooie, fijne plek om te wonen en werken. Met ruime appartementen, gezellige buurten en extra voorzieningen voor nog meer woongenot. Facilitaire processen zijn in het nieuwe Borgstede uiteraard ook aanwezig, maar minder zichtbaar. Op deze manier geven we invulling aan onze visie. We willen dat mensen er zo gewoon mogelijk wonen.

Wilt u zelf een kijkje nemen in Borgstede? In dit filmpje laat locatiemanager Bea Koop - Vellekoop u zien hoe ver we zijn!

     

 

Tentoonstelling in Borgstede

04-03-2021

In de hal van Laurens Borgstede in Barendrecht zijn sinds kort zes presentatieborden te zien. Deze borden geven bewoners, medewerkers en vrijwilligers inzicht in de gefaseerde sloop/nieuwbouw van het gebouw.

Drie van de zes presentatieborden bevinden zich in de centrale hal van de Zuid-/Oostvleugel. Zij laten impressies zien van de nieuwbouw. De andere drie borden hangen in de gang van de begane grond. Zij tonen de plattegronden van de begane grond en de twee verdiepingen van de Zuid-/Oostvleugel tijdens de eerste sloop- en nieuwbouwfase. Deze fase start in april dit jaar en omvat de sloop en nieuwbouw van de Noordvleugel.

Veranderingen communiceren

Sinds februari van dit jaar treffen Woonzorg Nederland, Laurens en aannemer Dura Vermeer de voorbereidingen voor de sloop van de Noordvleugel. Algemene ruimten zoals de entree, het restaurant, huiskamer De Serre en de kapper verhuizen naar de begane grond van de Zuid-/Oostvleugel. Ook facilitaire ruimten zoals de linnenkamer en het magazijn krijgen een nieuwe plek. De keuken wordt iets aangepast.  “Het is belangrijk dat we die veranderingen goed communiceren”, zegt teamleider services Michel Loep. “Niet alleen naar de bewoners, maar juist ook naar de medewerkers en vrijwilligers. Als de was bijvoorbeeld niet op de juiste plaats terechtkomt, komen bewoners zonder schone kleding te zitten.” De plattegronden zijn een welkome aanvulling voor de medewerkers en vrijwilligers. Hierop zien zij in één oogopslag welke ruimte waar zit.

Fraai ontwerp

“De interne verbouwing brengt extra werk met zich mee”, zegt eerste medewerkster facilitair Lia Koedood. “Wat ik fijn vind, is dat iedereen binnen Borgstede daaraan zijn steentje bijdraagt. Met elkaar kunnen we de drukte aan. Bovendien krijgen we er iets moois en geheel nieuws voor terug.” En dat is precies wat de borden met impressies van de nieuwbouw laten zien. Het nieuwe Borgstede wordt een fijne woonomgeving voor mensen met een intensieve zorgvraag en een prettige werkomgeving voor de medewerkers en vrijwilligers. AG NOVA Architecten heeft hier op fraaie wijze invulling aan gegeven, met gedetailleerd metselwerk op de buitengevels, verdiepingshoge ramen en ruime balkons. In het gebouw creëerde het architectenbureau royale appartementen en gezellige buurtkamers. Bovendien komt op elke verdieping een beleefkamer, waar samen met de bewoners invulling aan gegeven wordt.

Bijzondere gebeurtenis

De interne verbouwing is in volle gang. Zo zijn de tijdelijke keukenvoorzieningen op de begane grond al gereed. De voormalige kantoortuin en de garderobes worden verbouwd tot restaurant. Voor de realisatie van de hoofdentree wordt een deel van de gevel aan de Marjoleinlaanzijde gesloopt. En op de verdiepingen nemen de kantoren, werkruimten en het leslokaal steeds concretere vormen aan. Michel: “De verbouwing en straks de sloop en nieuwbouw zorgen voor de nodige hectiek. Dat is uitdagend, maar daardoor juist ook leuk.” Lia beaamt dit: “Ik vind het fantastisch dat ik aan deze bijzondere gebeurtenis mag bijdragen.”

 

Voorbereiding gefaseerde nieuwbouw Borgstede gestart

09-02-2021

Maandag 1 februari startten de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het nieuwe Borgstede in Barendrecht. Op de locatie van het huidige Borgstede verrijst vervolgens, in fasen, een fijn nieuw woongebouw met 99 appartementen voor mensen met een intensieve zorgvraag.  De eerste fase betreft de interne verbouwing en sloop van de Noordvleugel. 

“Een bijzonder moment”, vertelt locatiemanager Bea Koop-Vellekoop van Borgstede over de start van de werkzaamheden. “Niet alleen voor Woonzorg Nederland en Laurens, die voor dit nieuwbouwproject de handen ineen sloegen, maar zeker ook voor de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Borgstede. Met elkaar maakten we er dan ook een feestelijk moment van, met koffie en wat lekkers. Uiteraard met inachtneming van de corona maatregelen.”

Interne verbouwing 

Laurens en Woonzorg Nederland vinden het belangrijk dat de bewoners tijdens de werkzaamheden in Borgstede kunnen blijven. De sloop van het oude Borgstede en de nieuwbouw van het nieuwe Borgstede op dezelfde plek gebeuren daarom in verschillende fasen. Bea Koop-Vellekoop: “Aannemer Dura Vermeer voert dit kwartaal de interne verbouwing uit. Algemene ruimten uit de Noordvleugel, zoals de entree en het restaurant, gaan naar een tijdelijke plek in de Zuid-Oostvleugel. Na de interne verbouwing start de sloop van de Noordvleugel.”

Overlast beperken

Helaas kan het niet anders dan dat de werkzaamheden overlast met zich meebrengen, zoals geluidsoverlast en stof. De werkzaamheden zullen op sommige momenten het aanpassingsvermogen van de mensen in Borgstede op de proef stellen. “Daar hebben we natuurlijk aandacht voor”, zegt Bea Koop-Vellekoop. “In samenspraak met de aannemer beperken we de overlast zoveel mogelijk. Hierover hebben we, in overleg met de Cliëntenraad, afspraken gemaakt met alle partijen. Vanzelfsprekend houden we ons ook tijdens de verbouwing aan de corona maatregelen. En we houden alle betrokkenen zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen.”

Fijn wonen en werken

De bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Borgstede zijn enthousiast over de nieuwbouwplannen. “Het wordt heel mooi”, zegt Bea Koop-Vellekoop. “Het nieuwe Borgstede is een fijne plek om te wonen en te werken. Bewoners krijgen een royaal appartement en maken deel uit van een gezellige buurt. Met elkaar denken we nog na over de invulling van extra voorzieningen voor de bewoners, zoals bijvoorbeeld een klein theater, een bruin café of een bibliotheek. Facilitaire processen zijn minder zichtbaar. Op deze manier geven we invulling aan onze visie op het nieuwe Borgstede. We willen dat mensen er zo gewoon mogelijk kunnen wonen.”

 

 

×

Zoeken