Nieuwbouw Laurens Borgstede

Een compleet nieuw woongebouw voor mensen met een intensieve zorgvraag

Woonzorgcentrum Borgstede in Barendrecht maakt plaats voor een compleet nieuw woongebouw voor mensen met een intensieve zorgvraag. Het nieuwe Borgstede wordt een fijne plek, waar ‘zo gewoon mogelijk wonen’ centraal staat. De sloop en nieuwbouw gebeuren in fasen. Bewoners en medewerkers kunnen tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk in Borgstede blijven wonen en werken.

Wonen in 'buurtjes'

AG NOVA Architecten heeft het nieuwe Borgstede ontworpen als een open woongebouw met 99 royale appartementen en zorgfaciliteiten. Woongenot staat zichtbaar en voelbaar voorop. De appartementen zijn verdeeld over tien buurtjes. Elk buurtje heeft een eigen buurtkamer waar bewoners gezellig kunnen samenzijn met hun buurtgenoten. Verder krijgt iedere verdieping een beleefkamer, waaronder een beweegruimte op de begane grond. De andere beleefkamers krijgen elk een eigen thema, zoals ontmoeten, wellness en theater.  

Het nieuwe Borgstede heeft samen met het dienstencentrum en de zelfstandige woningen een belangrijke sociale functie in de wijk.

Vijf fasen

De sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden voor het nieuwe Borgstede zijn gestart in februari 2021 en duren ongeveer drie jaar. Aannemer Dura Vermeer voert de werkzaamheden in vijf fasen uit:

Fase I  
  • interne verbouwing en sloop/nieuwbouw Noordvleugel 
Fase II
  • oplevering nieuwbouw Noordvleugel
Fase III
  • sloop Zuid-/Oostvleugel en nieuwbouw Oostvleugel
Fase IV
  • oplevering nieuwbouw Oostvleugel
Fase V
  •  inrichting buitenterrein

 

 

Fase I in volle gang

De eerste fase bestaat uit de interne verbouwing, de sloop van de Noordvleugel en de bouw van het eerste nieuwbouwdeel. De interne verbouwing en sloop zijn inmiddels achter de rug. Tussen februari en mei 2021 is de Noordvleugel leeggemaakt. Zo werden de algemene ruimten, zoals de Caroussel en de Serre, verplaatst naar een tijdelijke plek in de Zuid-/Oostvleugel. Ook de tuin, het terras en de parkeerplaats zijn tijdelijk ergens anders ingericht. Tussen juli en oktober 2021 is de Noordvleugel gesloopt. In de winter van 2021 zijn de voorbereidingen getroffen voor de bouw van de nieuwe Noordvleugel. De aannemer ontgraafde de bouwput en voerde onderzoeken uit in de bodem. Tussen 21 januari en 11 februari 2022 gingen in totaal 166 funderingspalen de grond in. Tot in april vinden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de rest van de nieuwbouw van de Noordvleugel. In mei brengt de aannemer de fundering aan.

Overlast beperken

De werkzaamheden brengen overlast met zich mee, zoals geluidsoverlast en stof. Helaas kan dit niet anders. Daar is natuurlijk aandacht voor. Woonzorg Nederland, Laurens en Dura Vermeer maakten hier, in samenspraak met de cliëntenraad van Laurens Borgstede, afspraken over. Vanzelfsprekend houdt iedereen zich tijdens de verbouwing ook aan de algemeen geldende coronamaatregelen. 

Veelgestelde vragen

Het nieuwe Borgstede wordt een fijn woongebouw met zorgfaciliteiten. Er komen 99 appartementen, verdeeld over vijf woonlagen. Op de begane grond en de eerste, tweede en derde verdieping komen elk twintig appartementen. Op de bovenste etage komen negentien appartementen. Bovendien krijgen alle verdiepingen een beleefkamer, twee gezellige buurtkamers en een royaal gezamenlijk balkon.

 

De appartementen worden circa 43 en 47 vierkante meter groot. Ze hebben een eigen keuken/pantry en een ruime badkamer met toilet. De appartementen zijn in principe eenpersoonsappartementen, maar zijn wel groot genoeg om met twee personen te wonen. 

De voorzieningen bevinden zich voornamelijk in de beleefkamers. In totaal zijn er vijf beleefkamers, op elke verdieping één. De beleefkamer op de begane grond wordt ingericht als beweegkamer, met directe toegang tot de beweegtuin. Samen met de bewoners geven we invulling aan de beleefkamers op de verdiepingen. Hierbij kunt u denken aan een bruin café, een klein theater of een wellnessruimte. Het nieuwe Borgstede biedt uiteraard ook ruimte aan praktische voorzieningen, zoals stallingsruimten voor scootmobielen en fietsen.

Er zal op bepaalde momenten helaas overlast zijn. Bijvoorbeeld bij het heien. Er wordt gekozen voor een heimethode die zo weinig mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt. Samen met de aannemer, Woonzorg Nederland, Laurens en leden van de cliëntenraad van Borgstede hebben we besproken hoe we overlast zo goed mogelijk kunnen voorkomen en/of tot een minimum kunnen beperken. 

De werkzaamheden hebben tot gevolg dat er meer mensen in Borgstede aanwezig zijn. Vanzelfsprekend doen we er alles aan om corona buiten de deur te houden. De bouwvakkers hebben een eigen entree, een eigen kantine en een eigen ruimte voor hun spullen. Overal is een handhygiënepomp aanwezig en iedereen houdt zich aan de algemeen geldende coronamaatregelen. Bovendien ziet een adviseur van de GGD erop toe dat de werkzaamheden veilig verlopen.

Meer weten?

Voor meer informatie over het nieuwe Borgstede en/of de werkzaamheden kunt u bellen naar Laurens Borgstede op telefoonnummer 0180 55 58 88.

×

Zoeken