Beter thuis met dementie

Leven met dementie is best ingewikkeld. Niet alleen voor mensen met dementie, juist ook voor de naasten. Mantelzorgers van mensen met dementie weten vaak niet wat ze kunnen verwachten. Wat ze kunnen doen. En waar ze rekening mee moeten houden. Vaak moeten ze veel zelf uitzoeken.

Leer beter omgaan met dementie tijdens een praktische cursus
Bij Laurens geven we verschillende praktische cursussen. Die leren naasten beter om te gaan met dementie. Als partner of kind van iemand met dementie krijgt u op die manier handvatten. Deze helpen u om uw naaste zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het ziekteproces.

Minder psychische klachten en minder gedragsproblemen
In 2016 startte specialist ouderengeneeskunde Betty het project ‘Beter Thuis met Dementie’. Betty zag dat mensen met dementie vaak snel worden opgenomen. Omgaan met dementie is namelijk lastig voor een mantelzorger. Maar: soms is de dementerende nog helemaal niet toe aan een opname. In Australië bleek een cursus hen te helpen. Mantelzorgers hadden minder psychische klachten en hun partners met dementie hadden minder gedragsproblemen. Daarnaast bleven mensen met dementie langer thuis wonen, waardoor zorgmedewerkers het minder druk kregen en zorgkosten lager werden. Daarom ontwikkelden wij ook in Nederland cursussen voor partners en kinderen van mensen met dementie.

Verschillende cursussen
Een cursus Beter thuis met dementie wordt gegeven door een team van specialisten van Laurens. Zij vertellen ieder vanuit hun eigen kennisgebied over de veranderingen waarmee u te maken krijgt. Zodat u beter leert om te gaan met dementie. U kunt praten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Met elkaar naar goede oplossingen zoeken, bijvoorbeeld dagbesteding of een wandelclub in de buurt. En u leert dat hulp vragen mag, als dat nodig is. U kunt drie cursussen volgen:

  • Een vijfdaagse cursusweek. Daarin leren mantelzorgers samen met hun partners over leven met en zorgen voor iemand met dementie.

  • Een avondcursus voor kinderen en hun ouders met dementie. Daarin leren kinderen van mensen met dementie wat hen te wachten staat. En hoe ze daarmee om kunnen gaan.

  • Een avondcursus voor mensen met dementie en hun familie. Daarin leren familieleden hoe zij samen de zorg voor de dementerende op zich kunnen nemen.

  • Instellingen aanpassen

Meer informatie ontvangen of inschrijven voor een cursus
Een cursus 'Beter thuis met dementie' wordt deels vergoed. Bent u benieuwd naar een van de cursussen? Of wilt u er meer informatie over ontvangen? Kijk op de website, bel naar 06 22 49 48 30 of mail naar beterthuismetdementie@laurens.nl