Nieuwbouw Borgstede

Woonzorglocatie Borgstede in Barendrecht maakt plaats voor een compleet nieuw woongebouw. Speciaal voor mensen met een intensieve zorgvraag. Het nieuwe Borgstede heeft één doel: bewoners laten leven en wonen zoals ze dat thuis gewend waren.

Een nieuw thuis
Het nieuwe Borgstede wordt groot, maar persoonlijk! We vinden het belangrijk dat bewoners zich thuis voelen. En Borgstede een warme plek wordt, waar het echt ‘ons kent ons’ is. Daarom ontwierp AG NOVA Architecten 99 ruime appartementen, verdeeld over tien ‘buurtjes’. Elk buurtje heeft een eigen buurtkamer, waar bewoners fijn samen kunnen komen met hun buurtgenoten. Daarbij is de buurtkamer de ideale plek voor leuke activiteiten. In de buurtjes heerst een echt dorpsgevoel en staat gezelligheid voorop.

Beleefkamers
Daarnaast krijgt iedere verdieping een beleefkamer. Een beleefkamer is een ruimte waarin ouderen zich op hun gemak voelen. Er staan bijvoorbeeld spullen van vroeger, of er klinkt fijne muziek. Iedere kamer heeft een eigen thema, zoals ontmoeten, theater of wellness. Daarnaast komt er op de begane grond een beweegruimte, waar de bewoners veilig kunnen sporten.

Fasen
Bij Laurens vinden we het belangrijk dat iedereen altijd goede zorg krijgt. Oók als we verbouwen. Daarom kunnen bewoners en medewerkers tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk in Borgstede blijven wonen en werken. In februari 2021 startte het project. Nu zitten we in fase III. Aannemer Dura Vermeer voert de werkzaamheden in vijf fasen uit:

  • Fase I Interne verbouwing, sloop en bouw Noordvleugel
  • Fase II Oplevering nieuwbouw Noordvleugel
  • Fase III Sloop Zuid- en Oostvleugel en bouw Oostvleugel
  • Fase IV Oplevering nieuwbouw Oostvleugel
  • Fase V Inrichting buitenterrein

Wat is er tot nu toe gebeurd?
In de eerste fase werd de Noordvleugel gesloopt en zijn de algemene ruimtes verplaatst. De tuin en parkeerplaats kregen bijvoorbeeld tijdelijk een nieuwe plek. Daarna werd de nieuwe Noordvleugel gebouwd. Met funderingspalen, vloeren, muren en volledige appartementen. Aan het einde van 2022 werden de breedplaatvloeren voor het dak geplaatst. En in januari 2023 bereikte de bouw van het eerste nieuwe deel van Borgstede het hoogste punt! De bewoners vierden dit met poffertjes en livemuziek.

Op 10 november 2023 was de Noordvleugel klaar. 50 nieuwe appartementen, van alle gemakken voorzien. Klaar voor zorg die nodig is. Nu én in de toekomst.

Wat gaat er nog gebeuren?
Op dit moment zitten we in fase III. Alle Oostvleugel-bewoners zijn verhuisd en de vleugel kan worden gesloopt. Maar eerst wordt de Oostvleugel vrijgemaakt van asbest. Na de sloop wordt de grond klaargemaakt voor de nieuwbouw.

Rond de zomervakantie van 2024 wordt de paalfundering aangebracht. Dit hangt wel af van een aantal zaken. Zoals de nodige vergunningen, hoe snel we kunnen slopen en of we de juiste apparatuur hebben. Bijvoorbeeld de heistelling van de funderingspalen.

Als alles goed gaat, hebben ook de Oostvleugel-bewoners na de zomervakantie van 2025 een spiksplinternieuw appartement. En is het oude Borgstede omgetoverd tot een moderne, fijne en warme zorglocatie.

Nieuwbouw Borgstede

Borgstede artist impression
Voorkant gebouw
Balkon
Kamer
Woonkamer

Veel gestelde vragen