Luisteren, ontmoeten en ervaringen delen

Alzheimer Café

Elke maand organiseert Laurens een Alzheimer Café. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een prettige, informele sfeer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Het Alzheimer Café geeft voorlichting over dementie en maakt de gevolgen van deze aandoening bespreekbaar. 

Agenda 2022

Dinsdag 19 april
19:00u - 20:30u

 • Welzijn bij dementie
  Deze avond staat het welzijn van mensen met dementie in het verpleeghuis centraal. Kwaliteitsverpleegkundige Marilene Steijn legt uit hoe persoonsgerichte zorg wordt toegepast op een woonafdeling. De levensloop en het daaruit voortkomende gedrag van mensen vormt hierin de basis. Daarnaast vertelt Ghizlane Ouljabri (activiteitencoördinator) over de passende activiteiten die worden aangeboden voor mensen met dementie. Na de presentatie is er ruimte voor contact met lotgenoten en professionals.
 • Locatie: Antonius Binnenweg | Nieuwe Binnenweg 33, Rotterdam | Grand Café begane grond
 • Contactpersoon: Cynthia Dane, via 06 11 71 23 69 of cynthia.dane@laurens.nl

Dinsdag 21 juni
17:00u - 21:00u

 • BBQ voor lotgenoten
  Deze avond organiseren we een gezellige barbecue. Om 17.00 uur start de informele avond waarbij lotgenotencontact centraal staat. Ook zullen er verschillende zorgprofessionals aanwezig zijn waar gedurende de avond mee gesproken kan worden. De bedoeling van de avond is ontspannen en informeel met elkaar samen zijn. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. 
 • Locatie: Antonius Binnenweg | Nieuwe Binnenweg 33, Rotterdam 
 • Eigen bijdrage BBQ: EUR 8,00 pp. Graag contant voldoen op de avond zelf.
 • Aanmelden kan vóór 12 juni bij Cynthia Dane via: cynthia.dane@laurens.nl


Informatief en lotgenotencontact

Het Alzheimer Café is een samenwerking met Alzheimer Nederland en de Cafés vinden plaats door het hele land. Bij Laurens Antonius Binnenweg komen er per bijeenkomst zo’n 35 mensen. Afhankelijk van het onderwerp en de spreker kan dat zelfs oplopen tot 100 bezoekers. Er komt altijd een vaste kern van partners of familieleden van jonge mensen met dementie.
Laurens is gespecialiseerd de zorg voor deze doelgroep met dagbesteding, twee woonafdelingen, een gespecialiseerd casemanager en een partnergroep.

Iedereen, van elke leeftijd, van harte welkom in het Alzheimer Café.


Altijd interessante en diverse sprekers

Cynthia Dane is Casemanager Dementie en dicht betrokken bij het Alzheimer Café van Laurens. "Ons Alzheimer Café, in hart van Rotterdam-centrum, wordt goed bezocht. We hebben vaak interessante sprekers. Daar ben ik blij om. Bezoekers geven terug dat ze de informatie die ze krijgen zinvol vinden. En de sprekers willen graag bij ons spreken omdat jonge mensen met dementie een speciale doelgroep is. Dat onderscheidt ons van de andere Alzheimer Cafés. Daarnaast vinden bezoekers het fijn om met lotgenoten in contact te komen. Ze hebben hier echt steun aan elkaar."

"We organiseren ook partnergroepen. Want juist voor de partners en kinderen kan het erg zwaar zijn om met (de gevolgen van) dementie om te gaan. We leren hen om beter met een partner met dementie om te gaan en vertellen hen welke mogelijkheden er zijn.”

Peter vertelt hoe hij erachter kwam dat zijn vrouw aan dementie leed.


Ervaringen delen

De inloop van het Alzheimer Café is tussen 19.00 en 19.30 uur. Het officiële gedeelte duurt tot 20.30 uur en wordt afgesloten met een informele borrel. Het programma is interessant voor degene met dementie en hun partner. Daarnaast is er altijd ruimte om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. 

“Vooral jonge mensen met dementie voelen zich vaak onbegrepen of schamen zich. Hier kunnen we een eerlijk en betrokken gesprek met hen aangaan. Dat wordt ontzettend gewaardeerd. We merken dat mensen zich gehoord voelen en beter met hun ziekte kunnen omgaan. En het is ontzettend belangrijk om ook de mantelzorger en familieleden te ondersteunen bij de soms moeilijke beslissingen die ze moeten nemen." 

 

 

×

Zoeken