Hoe behouden we zelfredzaamheid en autonomie?

31 januari 2023

Het bevorderen van zelfredzaamheid is een speerpunt voor de gezondheidszorg in het algemeen en voor Laurens (Thuiszorg) in het bijzonder. Bij mensen met een handicap, beperking of een aandoening die te maken heeft met het ouder worden, is die zelfredzaamheid echter vaak in het geding. Er wordt dan vaak gekozen voor professionele zorg of mantelzorg. Laurens, LOCOmotion, Scouters en het Van Kleef Instituut delen echter de visie dat er daar voor nog veel meer mogelijk is door het stimuleren en faciliteren van zelfredzaamheid.

Zelfredzaamheidsradar

Om deze visie handen en voeten te geven is, met financiering vanuit de Subsidie Ondersteuning Wijkverpleging, de bestaande ZelfredzaamheidsRadar uitgebreid met slimme toepassingen, tips en hulpmiddelen om zelfredzaamheid te behouden. Deze ZelfredzaamheidsRadar+ is een breed gebruikt én evidence based instrument om zelfredzaamheid van zorgvragers, of mensen die nog geen zorg vragen, in kaart te brengen en te bedenken hoe die verbeterd kan worden. Vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid wordt gefocust op wat de cliënt nog wél kan en wat de cliënt belangrijk vindt in zijn/haar leven. Dit is een aanvulling op de radar die al bestond: vandaar dat we dit nu de Zelfredzaamheidsradar+ noemen. In dit positieve gesprek is er naast aandacht voor zorg, ook zeker aandacht voor het welzijn van de cliënt.

De ZelfredzaamheidsRadar+ heeft 15 domeinen (zoals continentie, aankleden, mobiliteit, leervermogen) die online met een cijfer (tussen 1 en 5) gescoord kunnen worden. In deze vernieuwde, online versie kun je op het domein klikken waar je mee aan de slag wilt, zodat er tips en hulpmiddelen verschijnen. Het resultaat kan als pdf worden bewaard en, als er sprake is van zorg, worden opgeslagen in een digitaal dossier. De tool is gratis en je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken.

Wilt u meer weten over (het gebruik van) de Zelfredzaamheidsradar? Er zijn online video’s te vinden die u uitleg geven over de radar en hoe deze te gebruiken:

Ook voor professionals zijn er tools om de Zelfredzaamheidsradar nog beter te leren gebruiken. Zij kunnen bijvoorbeeld de gratis e-learning volgen.