Ouderen sneller op de been door medische zorg en revalidatie tegelijkertijd

Ziekenhuisarts Casper vertelt...

Voorheen was de lichamelijke problematiek al opgelost voordat mensen naar het revalidatiecentrum gingen. Nu worden mensen steeds sneller ontslagen uit het ziekenhuis. De overgang naar het revalidatiecentrum is voor mensen vaak een shock. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij herstel dan alleen een operatie. Voor ons is dit een kans. Wij hebben ervaring met ouderen waardoor wij ze een fijne en veilige omgeving kunnen bieden om te herstellen en revalideren. En daar draag ik graag aan bij.

Mensen worden niet alleen ouder, ze hebben ook steeds vaker meer aandoeningen tegelijkertijd. Ze komen binnen voor een heupoperatie, maar hebben bijvoorbeeld ook suikerziekte of dementie. De problematiek wordt steeds zwaarder en verlegd in de keten: van ziekenhuis naar revalidatiecentrum.

Medische problematiek en een kwalitatief goed leven bij elkaar brengen

Daarom werk ik nu bij Laurens. Ik werkte voorheen in het ziekenhuis, oncologie en chirurgie, en hield me bezig met het somatisch beleid. Het gaat daar om lichamelijke stoornissen waar je wat mee moet doen. Ik heb dus ervaring met hoe het eraan toe gaat in het ziekenhuis: wat het beleid is, wat voor behandelingen er zijn en hoe artsen in het ziekenhuis te werk gaan.

Ziekenhuisarts is een puur medisch georiënteerd vak en gericht op het aanpakken van actieve medische problematiek op multidisciplinair gebied. Terwijl het accent in de revalidatie en ouderengeneeskunde meer ligt op terugkeer naar zelfstandigheid, dus wat mensen nodig hebben. En dat zijn niet per definitie medische problemen. Met het verplaatsen van steeds complexere en zwaardere medische zorg naar revalidatiecentra ontstaat er potentieel een probleem als het zorgteam geen ervaring heeft met deze medische problemen en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Omdat ik ziekenhuis georiënteerd ben, kan ik dit gat dichten.

En dat is hard nodig. Want waar revalidatiecentra voorheen gericht waren op functioneel herstel, met een kleiner accent op medische problematiek, zie je dat het aandeel van actieve medische problematiek steeds groter wordt. En dat vergt een andere aanpak.

Zo worden er hier al meer actieve ziekenhuisbehandelingen gegeven. Denk aan een antibiotica-infuus, wondzorg en drains. Voorheen maakten mensen hun antibioticakuur af in het ziekenhuis en kwamen ze daarna bij ons revalideren. Maar mensen komen nu binnen terwijl een wond nog niet genezen is of een ontsteking nog niet over is. Ik help die omschakeling te maken.

Een mooie kans om ziekenhuiszorg over te nemen

Kijk, in Nederland zijn we gewend aan goede en toegankelijke zorg. En is er een nieuwe technologie? Dan willen mensen dat. De samenleving creëert dus de vraag. Heel mooi, maar wij hebben ook de allerhoogste zorguitgave van Europa. Want als je dat niet reguleert, schieten de kosten omhoog. Daarom wordt er nu bezuinigd. Ziekenhuizen moeten steeds meer productie draaien en doorlooptijd verlagen.

Voor Laurens is dat een mooie kans. Wij kunnen ziekenhuiszorg overnemen en mensen met medische zorg inmiddels aan. Ze hoeven niet langer in het ziekenhuis te liggen, maar komen bij ons in een warm bad omdat wij ervaring hebben met ouderen. En tegen lagere kosten dan in het ziekenhuis.

Dit biedt ons nieuwe mogelijkheden om ons te onderscheiden. De perfecte tussenoplossing voor als een ziekenhuis niet nodig is maar mensen wel meer nodig hebben dan thuisherstel. Wij kunnen hiermee nieuwe doelgroepen aanboren. Enerzijds de instroom vanuit de huisarts en als ziekenhuisopname niet nodig is. Anderzijds mensen na een operatie vanuit het ziekenhuis die nog wel medische zorg nodig hebben.

In Amsterdam is al een buurtkliniek die dit biedt en dat scheelt veel kosten. Het is een nieuwe beweging waarop wij willen aanhaken: mensen sneller op de been krijgen door ze medische zorg en revalidatie tegelijkertijd aan te bieden.

Bij ons hebben ouderen een fijner gevoel

En laten we naast alle financiële voordelen het menselijk aspect vooral niet vergeten. Ik merk dat ouderen ook liever bij ons liggen. De arts in het ziekenhuis kijkt natuurlijk alleen naar het medische probleem. Maar wij kijken naar de persoon en zijn of haar gehele ziektebeeld. Mijn collega’s in het revalidatiecentrum zijn geschoold om met ouderen om te gaan. Omdat wij ze nu helpen met medisch herstel en revalidatie liggen ze sneller op hun plek en zijn ze sneller weer zelfredzaam. En dat geeft ouderen een fijner gevoel.

Een goede relatie met het ziekenhuis is nodig

Het is belangrijk dat we hierin goed samenwerken met het ziekenhuis: welke mensen kunnen wij sneller overnemen om ze medisch te ondersteunen en sneller te helpen revalideren. Omdat er steeds meer vraag is naar onze afdeling met zwaardere medische zorg moeten we nu nadenken of wij meer hoger geschoold personeel aannemen of huidig personeel gaan opscholen. Over dit en andere vraagstukken wil ik strategisch meedenken en helpen dit succesvol uit te rollen.

 

Gerelateerde tags

Deel op social media

Gerelateerde verhalen

×

Zoeken