'Iedereen en alles is nieuw'

 

“Het starten van een nieuwe locatie is heel bijzonder om mee te maken. Je bent zelf niet alleen nieuw, maar iedereen en alles is nieuw. Je collega’s, de bewoners, het gebouw en de systemen waar we mee werken. Iedereen moet aan elkaar wennen en elkaar gaan aanvoelen. Het werken met de nieuwe systemen vraagt ook de nodige training. Dat is best spannend”, vertelt Vera verzorgende in de nieuwste Laurens locatie de Oranjehoeck gevestigd in de Oranjewijk van Bergschenhoek.

Eind oktober 2017 startte de eerste groep medewerkers met een kennismakingsweek. Vera vertelt: “We gingen speeddaten met elkaar en maakte kennis met de behandelaars zoals de arts en de fysiotherapeut. Er werden afspraken gemaakt over wie welke taken ging doen en de BHV (bedrijfshulpverlening). Verder werd er uitleg gegeven over de bedden, de telefoons en de registratie. De huiskamers werden gezellig ingericht. Een drukke week. Ik ben vooral bezig geweest met het inkoopsysteem van het eten, op onze woongroep Drakesteijn ben ik hier verantwoordelijk voor. In het begin was dat best lastig, want je weet niet wat de bewoners lekker vinden en hoeveel ze eten.”

“De bewoners zijn in twee groepen ingehuisd”, vervolgt de 54-jarige Vera. “De eerste bewoner kwam op 31 oktober en daarna volgden de eerste 31 bewoners. Niet alle woongroepen waren volledig bezet, daarom hebben we gezamenlijk op één groep gegeten. Dat was natuurlijk gezelliger voor de bewoners. De tweede groep van 24 bewoners is ingehuisd vanaf begin december. Veel bewoners kwamen uit de thuissituatie, anderen kwamen van een andere locatie. Kinderen kiezen ervoor om hun vader en moeder naar de nieuwe locatie te laten verhuizen. Omdat het dichter in de buurt is of omdat het een mooi nieuw huis is. Vooraf hebben zij een rondleiding gekregen, de eerste bewoners hadden een ruime keuze voor een kamer. De tweede groep bewoners konden de locatie al een beetje in actie zien tijdens hun rondleiding.”

De Oranjehoeck heeft 7 woongroepen van 8 bewoners. Iedere bewoner heeft een eigen kamer en badkamer en met elkaar maken de 8 bewoners gebruik van een gemeenschappelijke huiskamer. Op de begane grond is de Maxima-zaal. Een multifunctionele ruimte waar de bewoner met zijn visite koffie of thee kan drinken en waar grote activiteiten georganiseerd gaan worden. “We proberen zoveel mogelijk een huiselijke situatie na te bootsen op de woongroep. Om de bewoners te activeren doen we op de woongroep spelletjes of een quiz of lezen we de krant voor.  De maaltijd wordt door de verzorgende op de groep bereid en waar mogelijk worden de bewoners betrokken. Eten wordt met elkaar gedaan. De familie van de bewoner wordt door de zorgcoördinator bij de verzorging betrokken. Een goed contact is heel belangrijk.”

“Nu wij 3 maanden aan de slag zijn, raken wij beter op elkaar ingespeeld en leren wij onze bewoners beter kennen. Elke dag merk je dat de bewoners dankbaar zijn, dat geeft energie. Mijn motto is ‘elke dag is een onbeschreven blad. En jij bent er om iets moois op te zetten. Ook hier, al is het maar die lach op het gezicht van de bewoner.”

 

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken