'Het heeft voor mij echt het belang van teamwork onderstreept'

In het zenuwcentrum van onze strijd tegen corona

Toen het coronavirus uitbrak, moest er binnen Laurens snel gehandeld worden. Daarom werd er een speciaal crisisteam opgericht met diverse medewerkers op sleutelposities. Ook Paola Grin, specialist ouderengeneeskunde bij Laurens, zat in dit bijzondere team. Zij vertelt hoe het er aan toeging toen er corona uitbrak en voor welke dilemma’s ze kwamen te staan.

 

 Er kwam van alles op
ons af

 

 

 

‘Binnen Laurens hebben we een hygiëne-infectiecommissie waarin we centraal beleid maken voor infectiepreventie. Daar zit ik als specialist ouderengeneeskunde ook in. Deze commissie zet zich in voor de preventie en bestrijding van virale en bacteriële infecties, bijvoorbeeld influenza, het norovirus of de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA. Zorginstellingen zoals verpleeghuizen zijn kwetsbaar voor virus uitbraken, omdat er veel mensen dicht bij elkaar leven en werken.

Hoe beschermen we cliënten en medewerkers?


Crisisteam

Als commissie hielden we de opmars van het nieuwe coronavirus nauw in de gaten. In februari werd duidelijk: dit nieuwe virus gaat ook naar ons toe komen, dus laten we alvast een team samenstellen met deskundige medewerkers die zich hierop voorbereiden en aanspreekpunt zijn. Dit werd uiteindelijk het Corona Kernteam, dat de organisatie zo goed mogelijk door de crisis heen moest zien te loodsen.

Toen de coronacrisis in onze regio echt toesloeg en voor ons allemaal de wereld op z’n kop zette, kwam er van alles op ons af. We moesten snel handelen en steeds opnieuw bekijken hoe we als organisatie moesten inspelen op deze onzekere situatie. Hoe beschermen we cliënten en medewerkers tegen dit virus? Wat betekenen de adviezen van de overheid voor onze organisatie? Wat zijn de gevolgen voor de kwetsbare doelgroepen waar wij mee werken? Hoe houden we de bewoners en hun familie op de hoogte van alles wat speelt?

Enorme dilemma’s

Dankzij de diverse specialisten in het crisisteam, konden we medische expertise bundelen met ook operationele en tactische bedrijfsvoering. Zo konden we snel beslissingen en richtlijnen maken die ook praktisch uitvoerbaar waren. Gezamenlijk bespraken we elk corona gerelateerd onderwerp, wat van alles kon zijn. Gigantische vragen als ‘hoe beschermen we cliënten tegen het virus?’ en ‘hoe zorgen we dat onze medewerkers veilig kunnen werken?’ of ‘moeten we overgaan tot cohortverpleging (isolatieverpleging, red.)?’. Maar bijvoorbeeld ook ‘mag het bezoek nog eigen gehaktballen meebrengen?’; want ook dát heeft invloed op het leven en welzijn van de cliënten en hun naasten.
Een heel heftig dilemma vond ik of we nog bezoek in de verpleeghuizen van Laurens konden toelaten. De regering besloot op een gegeven moment dat dat niet langer was toegestaan. Als specialist ouderengeneeskundige begreep ik het medisch belang van dat besluit, maar toch ook denk je: dat kan toch niet? Er zijn mensen die echt elke dag bij hun partner op bezoek komen. We kunnen toch niet zeggen: u mag niet meer komen. De mensen zijn 85 jaar, en het draait om hun welzijn. Hoe moet dat dan?

We moesten er alles aan doen om de al kwetsbare gezondheid van cliënten zo goed mogelijk te beschermen. Het sluiten van de verpleeghuizen was één van de moeilijkste gevolgen van de coronacrisis, ook voor de medewerkers zelf was het verschrikkelijk ingrijpend en emotioneel.

Onder moeilijke en chaotische omstandigheden hebben we toch veel zaken op poten gekregen.
Daar ben ik best wel trots op.


Bergen verzet 

‘Ondanks dat we wisten dat het kwam, zijn we toch overvallen door de omvang. Desondanks vind ik dat we met elkaar bergen hebben verzet. Het heeft voor mij echt het belang van teamwork onderstreept. We hebben als crisisteam onder moeilijke en chaotische omstandigheden toch veel zaken op poten gekregen en daar ben ik best wel trots op.

Onderdeel zijn van het crisisteam was heftig, maar ook boeiend. Ik heb allerlei nieuwe collega’s uit andere disciplines leren kennen, met wie ik anders nooit zo nauw had samengewerkt. Het was ontzettend inspirerend om te zien hoe daadkrachtig iedereen bezig was met alle maatregelen rondom het coronavirus. Ook vond ik het leerzaam om te ervaren hoe al onze bedrijfsprocessen lopen en waar je met een crisis als deze tegenaan loopt.’

Het heeft een ongelooflijke impact, zeker ook voor de ouderen die bij Laurens wonen. 


Sociale dieren 

‘Wat deze periode mij in het algemeen heeft laten zien, is dat wij mensen sociale dieren zijn. De sociale afstand valt zo enorm zwaar, videobellen met je familie en vrienden is toch anders dan wanneer je fysiek bij elkaar bent. Het heeft een ongelooflijke impact, zeker ook voor de ouderen die bij Laurens wonen. Naast de medische hulp die ik als specialist ouderengeneeskunde kan bieden, gaat het ook om fysieke aanwezigheid en persoonlijke aandacht van een verzorgende die bijvoorbeeld zegt: wat heeft u een leuke blouse aan vandaag. Maar ook die vertrouwde aanwezigheid, en de aanraking van een partner of kind. Menselijk contact is echt onmisbaar in de zorg voor ouderen!’

 

Gerelateerde tags

Deel op social media

×

Zoeken