Beter thuis met dementie

Meer zelfvertrouwen voor de mantelzorger

Zo gezond en zelfstandig mogelijk oud worden, thuis in uw eigen omgeving. Met een partner met dementie kan het een hele opgave zijn. Daarom is Laurens gestart met het wetenschappelijk onderzoek Beter Thuis met Dementie, onder begeleiding van specialist ouderengeneeskunde Betty Birkenhäger. Wij vroegen haar naar de resultaten tot nu toe.

Representativiteit

Om het onderzoek wetenschappelijk te onderbouwen - en dus representatief te zijn - hebben wij 144 deelnemers nodig. Inmiddels hebben wij al 132 deelnemers, verdeeld over 16 cursusweken.

De mantelzorgers die hun partner verzorgen volgen een intensief programma van een week dat bestaat uit 16 verschillende workshops zoals ontspanningsoefeningen, medische aspecten van dementie, planning voor de toekomst, tegengaan van sociale isolatie, vereenvoudigen van huishoudelijke taken en zorgen voor jezelf. Deze worden begeleid door onder andere een ergotherapeut, psycholoog en een specialist ouderengeneeskunde. Zij leren hoe zij hun partner kunnen verzorgen en kunnen leven met hun partner met dementie. Voor degenen met dementie is er een passend en gezellig activiteitenaanbod. Na drie tot zes maanden komen de stellen terug voor een bijeenkomst om hun voortgang te bespreken, feedback te geven en nog een keer een vragenlijst in te vullen.

Vooral meer zelfvertrouwen

“De wetenschappelijke onderbouwing hebben we nog niet af omdat het onderzoek tot half 2018 loopt. Wel hebben we al mooie verhalen en veel feedback binnen van mensen die op de verschillende terugkomdagen zijn geweest. Elk stel haalt natuurlijk andere inzichten uit het programma. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren en routines. Maar wat we vaak terughoren is dat de cursus bijdraagt aan meer zelfvertrouwen voor de mantelzorger. De cursus geeft deze mensen een impliciet gevoel van: met de kennis die ik nu heb kan ik het beter aan.”

Helpen in plaats van uit handen nemen

Tijdens de cursus leren de mantelzorgers hoe ze met de situatie om kunnen gaan. Ze krijgen vooral praktische tips om toe te passen in de dagelijkse praktijk.

“Er was een man die met veel weerstand meedeed aan onze cursus. Tijdens de terugkomdag vertelde hij dat hij zich had gerealiseerd dat hij het eigenlijk niet alleen aan kon en dat hij hulp heeft gezocht bij een psycholoog. Daardoor leerde hij anders denken en doen. Zo zette hij altijd heel vroeg koffie om te voorkomen dat zijn vrouw het zou doen: zij kon het namelijk niet meer goed, waardoor het steeds mislukte en ze boos werd. Nu nam hij de tijd om samen met haar koffie te zetten. Hij hielp haar het zelf te doen door de activiteit in stukjes op te delen. Zijn vrouw kreeg hierdoor haar zelfvertrouwen terug, wat voor haar heel belangrijk was en voor hem was het een stuk gezelliger in huis. Dat haalt toch de druk eraf.”

Lappendeken aan voorzieningen

Mensen die met dementie te maken krijgen proberen er in de waan van de dag zo goed mogelijk mee om te gaan en ontwikkelen zo een eigen routine. Ze weten vaak niet of er ook nog andere manieren zijn en waar ze aan kunnen kloppen voor hulp, bijvoorbeeld bij een ergotherapeut gespecialiseerd in dementie in de thuissituatie. Als ze al ergens aan durven kloppen voor hulp. Want ook dat is een enorme drempel. Als het proces vordert hebben ze vaak wel hulp van een case manager. Alleen mist deze persoon de specialistische kennis die de behandelaren, betrokken bij de cursusweek, wel hebben.

“Het helpt zo goed om er met lotgenoten en specialisten over te praten. Zij geven deze mensen praktische tips, andere ideeën en nieuwe inzichten zodat de mantelzorger beter met de situatie leert om te gaan. Wat het vaak weer lastig maakt is dat hulp, en de financiering daarvan, verschilt per regio en per gemeente. Het is een lappendeken aan voorzieningen. Terwijl deze mensen het juist zo nodig hebben om een zetje in de rug te krijgen om het in de praktijk te brengen. Ook daarom zijn we dit onderzoek gestart. Omdat we mensen wegwijs willen maken in hulp. En als het onderzoek positieve resultaten laat zien, willen we ervoor strijden de cursus op te laten nemen in het zorgverzekeringspakket” aldus Betty Birkenhäger.

Kandidaten gezocht

We zoeken nog kandidaten. Ben jij mantelzorger van jouw partner met dementie? In dit onderzoek kijken wij of na het volgen van een intensieve, vijfdaagse cursus de mantelzorger beter in staat is te zorgen voor en te leven met zijn of haar partner met dementie. De eigen bijdrage bedraagt 100 euro per koppel per week. De nazorg bestaat uit terugkomdagen en telefonisch contact.

Meedoen? Neem contact op met Kim Koolen of Moniek Maagdelijk, beterthuismetdementie@laurens.nl, bel 0622494830 of kijk op beterthuismetdementie.laurens.nl.

Gerelateerde tags

Deel op social media

Gerelateerde verhalen

×

Zoeken