Verwijshulp010

Verwijshulp010 van start: Verbetering ketenzorg rondom ouderen

Het aantal (kwetsbare) ouderen stijgt. Hierdoor neemt de zorgvraag toe. Steeds meer zoeken verwijzers, zoals huisartsen en ziekenhuizen, naar de juiste plek (verpleeghuis, revalidatie) bij verschillende zorgorganisaties. De Rotterdamse zorgorganisaties, verenigd in samenwerkingsverband Conforte, hebben daarom de handen ineengeslagen en starten op 2 maart 2020 met het coördinatiepunt voor verwijzers; Verwijshulp010. Laurens en Aafje hebben dit coördinatiepunt vervolgens namens Conforte fysiek, digitaal en telefonisch ingericht. 

Guy Buck, voorzitter Raad van Bestuur Aafje en voorzitter Conforte : “Het coördinatiepunt levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de (spoed)ketenzorg. Daarmee worden verwijzers in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel ontzorgd. De tijd dat een verwijzer voor een spoedplaatsing 10 telefoontjes naar verschillende zorgorganisaties moest plegen is voorbij.”

Huisartsen en ziekenhuizen kunnen vanaf 2 maart 2020 terecht op een centrale plek via een centraal telefoonnummer en centrale website. Het coördinatiepunt beschikt over een constant actueel overzicht van beschikbare zorgplaatsen bij alle ouderenzorg organisaties in de regio. De zorgprofessionals van Verwijshulp010 nemen ter plaatse de vraag van de verwijzer over om een passende zorgoplossing bij de verschillende zorgorganisaties in de regio te vinden. Vanzelfsprekend binnen het beschikbare aantal plaatsen. Om het coördinatiepunt te kunnen realiseren dragen de zorgverzekeraars financieel bij.

Wat levert het coördinatiepunt op?

Hans Huizer, voorzitter Raad van Bestuur Laurens: “Door het coördinatiepunt kunnen verwijzers zich concentreren op hun kerntaak; medische zorg voor hun patiënt. De 55 medewerkers die het coördinatiepunt kunnen bemensen, zijn in dienst bij Laurens en Aafje. Zij kennen de zorgmarkt in de regio als hun broekzak. En kunnen heel snel schakelen om voor een acute zorgvraag het juiste aanbod te vinden.”

De verwijzer is aanzienlijk minder tijd kwijt aan het zoeken naar het juiste zorgaanbod en oneigenlijke instroom bij de ziekenhuizen wordt zo veel mogelijk voorkomen.

Hoe werkt het? 

Verwijzers die een patiënt hebben met een (niet medische) spoed zorgvraag melden deze, via één centraal telefoonnummer, aan bij Verwijshulp010. Verwijshulp010 inventariseert de hulpvraag methodisch en bemiddelt naar de juiste zorg in de regio (www.verwijshulp.nl). Verwijshulp010 is 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 23.00 uur. Buiten deze tijden is er een bereikbaarheidsdienst. De bemensing van Verwijshulp010 is gerealiseerd uit een groep van 55 triageverpleegkundigen van Aafje en Laurens.

----------------------

Noot voor redactie:
Meer informatie kunt u opvragen via Franka van Eijndhoven op 06 1068 7479.

Over ConForte
ConForte is de brancheorganisatie van ouderenzorg ondernemers op het terrein van verpleging, revalidatie en thuiszorg in de regio Rotterdam. Naast Aafje en Laurens, zijn hierin ook Humanitas, Lelie Zorggroep, Fundis, De Zellingen, Midden, Argos en Sonneburgh vertegenwoordigd. Conforte bundelt kennis en ervaring. Zo zorgen we voor een krachtig netwerk. Dat is ook de betekenis van onze naam: met kracht.

 

Deel op social media

×

Zoeken