Thuisplusflat dicht gat tussen zelfstandig wonen en verpleeghuis

Wethouder Sven de Langen opent Thuisplusflat Laurens in Ommoord

In Rotterdam zijn vandaag zes Thuisplusflats geopend.  De Thuisplusflat is een innovatief woonconcept waarmee de gemeente Rotterdam het gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis wil dichten. In de flat wonen ouderen zelfstandig met zorg en ondersteuning dichtbij. Zo kunnen zij langer en gezonder thuis blijven wonen. In de toekomst wil de gemeente het aantal Thuisplusflats in de stad uitbreiden.

Wethouder Sven de Langen (o.a. zorg en ouderen) opende vandaag de Thuisplusflat van Laurens in Ommoord: “Ondanks dat veel ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat het ‘gat’ tussen een zelfstandig thuis en een verpleeghuis te groot is geworden. Onder ouderen is behoefte aan een meer beschermde omgeving met zorg en voorzieningen nabij. Er is dus behoefte aan vernieuwende woonzorgconcepten. De Thuisplusflat is hier een mooi voorbeeld van.” Inmiddels zijn er zes flats: in Groot IJsselmonde, Hoogvliet, Beverwaard, Ommoord en Prinsenland/Het Lage Land. Bedoeling is dat er straks twaalf Thuisplusflats zijn, in elk gebied een. 

Thuisplusflat

Binnen de Thuisplusflat worden zorg, welzijn en wonen met elkaar verbonden. De zorg wordt geboden door een vast en herkenbaar zorg- en ondersteuningsteam. Daarnaast is er een divers aanbod van laagdrempelige (welzijns)activiteiten, zodat bewoners elkaar kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld samen kunnen eten. Geertje Morée van Cappellen, directeur Thuiszorg Laurens: "Onlangs hebben we de bewoners geïnformeerd over de Thuisplusflat. We merken dat de ouderen zich hier thuis voelen. Samen met onze zorg- en welzijnspartners in de buurt zorgen wij voor de juiste zorg in de nabijheid en ruimte voor (welzijns)-activiteiten." 

Vergrijzing

Anders kijken naar de ouderenzorg is noodzakelijk. Er komen steeds meer ouderen, in 2035 is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Ook neemt het aantal 75-plussers toe. Wethouder De Langen: “Op deze dubbele vergrijzing bereiden we ons gezamenlijk, als stad, voor. Dit vraagt om een andere aanpak. Met de Thuisplusflat kunnen ouderen langer thuis blijven wonen, met de juiste zorg dichtbij.”

Deel op social media

×

Zoeken