Een duurzame baan met toekomstperspectief in de zorg voor uitkeringsgerechtigden

Albeda Zorgcollege, UWV en Laurens ontwikkelen verkorte opleiding Verzorgende-IG

Het tekort aan goed opgeleid personeel in de zorg loopt steeds verder op. Terwijl er bij UWV werkzoekenden staan ingeschreven die graag aan de slag willen in de zorg. Door het ontbreken van de gevraagde diploma’s en veelal een grote afstand tot de arbeidsmarkt wordt de match niet gemaakt. Daarom ontwikkelden Albeda Zorgcollege, UWV en zorgorganisatie Laurens een verkorte opleiding Verzorgende-IG niveau 3 voor uitkeringsgerechtigden. Na het volgen van die verkorte opleiding hebben de deelnemers een duurzame baan in de zorg met toekomstperspectief.

Alle partijen zijn erg blij met de samenwerking. "De combinatie van één dag de opleiding volgen bij Albeda en drie dagen bij ons werkzaam zijn, blijkt een gouden greep," vertelt Ingrid van der Est (links op foto), bpv-coördinator bij Laurens. "We leiden in nauwe samenwerking met Albeda de mensen breed inzetbaar op. Albeda verzorgt de theorie. Bij ons brengen de deelnemers vervolgens alles in de praktijk bij diverse afdelingen op verschillende locaties. Het eerste half jaar van dit traject vindt plaats met behoud van uitkering. De laatste anderhalf jaar komen de mensen bij ons in dienst. Het is zo'n gemotiveerde groep, we hebben iedereen een arbeidscontract kunnen aanbieden als leerling verzorgende. Ik heb er alle vertrouwen in dat we iedereen straks kunnen verwelkomen binnen onze organisatie als Verzorgende-IG," zegt Ingrid enthousiast.

Win-winsituatie

"De win-winsituatie lijkt me duidelijk," stelt Anet Daverveld (rechts op foto), adviseur UWV.  “Deze groep, bestaande uit 18 deelnemers van 27 jaar en ouder, heeft een mbo-diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2, maar een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Wij helpen werkzoekenden het liefst aan een duurzame baan met toekomstperspectief. Ik geloof enorm in werken, omdat je daarmee niet alleen jezelf ontwikkelt, maar ook van betekenis kan zijn voor de ander en de maatschappij. Een baan is immers zoveel meer dan een salaris en in de zorg draag je écht bij aan het welzijn van anderen. Door samen te werken, bloeien deze 18 mensen nu helemaal op en dat is zo fantastisch om te zien.”

Programma’s op maat

“Albeda heeft ruime ervaring in het maken van programma`s op maat die werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt voorbereidt op een toekomstige baan in zorg en welzijn”, vertelt Corne Grootenboer, Manager Marketing en Onderwijs van Albeda Zorgcollege. We bieden o.a. trajecten aan van drie maanden waarin de student één dag per week training krijgt, en drie dagen stage loopt in de praktijk. Om onderwijstrajecten goed vorm te geven en aan te laten sluiten op het reguliere onderwijs werkt Albeda samen met bedrijven, instellingen en (deel)gemeenten. We kijken altijd graag naar de mogelijkheden die passen bij de doelgroep en de vraag vanuit de praktijk.”

Deel op social media

×

Zoeken