Besef je wel wat jouw werk betekent!?

Bewegen levert zoveel meer op dan we denken. En ouderen helpen (opnieuw) te leren bewegen, is precies waar het werk in Intermezzo Zuid om draait.

Het pleidooi van professor Erik Scherder sloeg aan. Een actieve leefstijl is belangrijk, want levert een betere doorbloeding op en daarmee een ‘fitter brein’. En dat zorgt weer voor een grotere hippocampus die onder meer verantwoordelijk is voor het geheugen en navigeren in een ruimte. Daarbij betekent een betere doorbloeding ook gezondere bloedvaten in de hersenen, waardoor de herstelkansen bij een herseninfarct veel beter zijn, zo vertelde professor Peter Koudstaal.

Jubileum

De twee professoren hielden hun minicollege tijdens het symposium van Laurens Intermezzo Zuid. Een bijzondere bijeenkomst, want een uitgestelde opening en drie-jarig jubileum ineen. Intermezzo is een revalidatiehotel. Jaarlijks revalideren hier ruim 900 ouderen, na bijvoorbeeld een operatie. Donderdag 7 maart 2019 blijkt tot op de dag af 4 jaar nadat de medewerkers voor het eerst de nieuwbouw van Intermezzo bekeken. Een gebouw dat van de toenmalige welstandscommissie in ‘wederopbouw’ stijl ontworpen moest worden, dat is de aanleiding van de vakken aan de buitenkant. Binnen herkenbaar aan de vele prachtige foto’s uit de jaren ‘50 en ‘60 die het leven in Rotterdam in al zijn facetten laten zien. Dat levert nog steeds bijzondere momenten op. Bijvoorbeeld toen een bezoeker zichzelf herkende op de foto waar hij met zijn vriendinnetje op de Zundapp onderweg is naar het strand.


Over betere samenwerking en gastvrijheid

Tijdens het symposium vertelde professor Erik Scherder over het belang van bewegen en professor Peter Koudstaal over de stroke service: hoe in de afgelopen twintig jaar de kansen op herstel van een herseninfarct enorm zijn toegenomen. Niet alleen door nieuwe behandelingen, maar ook door betere onderlinge samenwerking tussen de verschillende zorginstellingen. Daarnaast vertelde vaatchirurg Anne Marie van Well over de kennisuitwisseling tussen medewerkers van Intermezzo en het Wond Expertise Centrum in het Ikazia ziekenhuis. Jan van Setten sloot af met een energiek pleidooi over gastvrijheid: ‘wees iets minder interessant en iets meer geïnteresseerd!´.

 

Deel op social media

×

Zoeken